Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В редица български общини корпоративният вот измества гражданския

Снимка: БУЛФОТО
В Стара Загора ГЕРБ запазва и разширява влиянието си в местната власт. БСП губи позиции. Вторият си мандат и Живко Тодоров, и Галина Стоянова спечелиха на първи тур. През 2011 година и двамата се явиха на балотаж.

Партията на Борисов увеличава представителството си в общинските съвети. В Стара Загора ГЕРБ ще имат 27 съветници и така, на практика, си осигуряват 4 години спокойствие. Няма да се налага да търсят подкрепа дори от коалиционните си партньори в централната власт, за да прокарат решение.

В Казанлък ГЕРБ повишава с 3% резултата си от предишните местни избори и отново ще бъде с най-голямата група съветници. Втората сила не е БСП, а коалицията "Експерти за Казанлък“. Това е откровено корпоративна листа на собственика на "Арсенал". В интервю преди изборите Галина Стоянова призна,че "Експерти за Казанлък" не са заплаха, а партньори на ГЕРБ.

Гълъбово е също ярък пример как корпоративния вот измества гражданския. Кметът Николай Тонев става начело на общината за четвърти път. Сега го издига политическият съюз "Български демократичен център", в основата на който стои партия "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки.

В община Павел Баня понятието "обръч от фирми" е заменено с "бизнес братство". Там схемата за овладяване на властта напълно игнорира партийните лица или ги използва като марионетки в театър, наречен "Предизборна кампания". Там следва балотаж между досегашния кмет Станимир Радевски и кандидатът на ДПС Иса Бессолу.

Коментара на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!