Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Огън и лед" в новия албум на цигуларя Светлин Русев

Записите, направени в София със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков през 2012-а и 2013-а година, са издадени от френската компания Fondamenta и имат разпространение по целия свят. Компактдискът, наречен „Огън и лед“, включва Концерта за цигулка и оркестър в ре минор от Ян Сибелиус и Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров.


Имах удоволствието да запиша и двата концерта под диригентството на Емил Табаков и с Оркестъра на Българското национално радио през два различни периода, тъй като бяхме много заети и аз, и Емил Табаков, пък и за оркестъра не беше лесно. Интересното е, че направихме записите при най-лошите възможни условия, т.е. без репетиции и без концерт, няколко седмици само след като започнах да се запознавам с този чудесен инструмент, с който свиря - цигулка Страдивариус от 1710 година, предоставена ми от японска фондация, която има голяма колекция. Това беше много вълнуващо, защото беше още по-голямо предизвикателство,
споделя Светлин Русев.

За солиста, въпреки че всички свързват музиката на Ян Сибелиус със севера и ледовете, концертът му за цигулка крие истински вулкан под повърхността. А творбата на Владигеров е младежка и изпълнена с много жар. Светлин Русев се радва, че чрез неговия компактдиск повече хора по света ще се запознаят с музиката на българския класик и така има повече шанс тя да се изпълнява не само у нас.

Чуйте повече подробности за албума в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!