Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуото Vassi & Thomas закри есенните "Дни на музиката в Балабановата къща"

| обновено на 11.11.15 в 19:13
Дуото Vassi & Thomas
Снимка: И. Гъделева

Vassi & Thomas закриха есенното издание на Шестия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" с концерт на 31 октомври от 11.30 часа. Пловдивчани, които посетиха събитието в Балабановата къща, чуха програма с музика от Бах, Моцарт, Пиацола, както и съвсем нови пиеси на Тома Енко за маримба и пиано. Два дни преди това дуото се представи с концерт и в София.


Василена Серафимова и Тома Енко
свирят заедно от 2009 година. Харизматичните млади музиканти, които живеят в Париж и концертират по света, правят собствени аранжименти на музика от барока и класиката, а създават и свои авторски пиеси за ансамбъла, съставен от маримба и пиано. С много въображение в композициите си те съчетават класика и джаз.

Василена Серафимова е френска възпитаничка, носителка на награди от международни конкурси и на приза "Млад музикант на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" през 2008 година. В момента е член на Парижкия перкусионен ансамбъл, води майсторски класове в различни държави по света, а отскоро започна преподавателска дейност и в една от парижките консерватории.

Тома Енко гради кариера като джаз музикант и композитор. Наскоро дуото Vassi & Thomas записа първия си компактдиск за фирмата Deutsche Grammophon и сме в очакване той да се появи на европейския музикален пазар през 2016 година.

Чуйте интервюто с Василена Серафимова и документален запис от концерта в Пловдив, излъчени в предаването "Алегро виваче" на 3 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!