Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС при президента обсъжда геостратегическите рискове за България

Комисия по вътрешна сигурност в НС ще изслуша ръководството на МВР за протестите

| обновено на 10.11.15 в 12:36
Снимка: БГНЕС

При президента Росен Плевнелиев се провежда заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради промените "в геостратегическата среда и произтичащите от това рискове" за България. Участниците в Съвета ще изслушат директорите на Националната разузнавателна служба и на Служба "Военна информация", и министрите на вътрешните, и на външните работи.

На заседанието присъства министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на БСП Михаил Миков, който обаче си тръгна по-рано и беше сменен от Атанас Мерджанов, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов, съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, съпредседателят на парламентарната група на "Български демократичен център" Светлин Танчев.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов на влизане в президентството заяви:

Влизам с очакване да си говорим за реалните проблеми пред националната сигурност, а не за хибридни войни и други измислени понятия. Защото най-голямото предизвикателство пред националната сигурност е – нелегалните вълни, които заливат Европа; това, което разбуни духовете в сектор "Сигурност", също е проблем и предизвикателство – знак, че няма държавност. Когато имаш подобен засилен имиграционен натиск, когато на хиляда километри от двете страни на границите на България – на Изток и в Близкия изток, се водят военни конфликти, има заплахи от тероризъм, да си правиш експерименти със сектор "Сигурност", и то в последния момент – скрито-покрито… Няма начин да не се предизвика тази реакция.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че КСНС е закъснял:

Сега президентът ходи на среща в Букурещ, върна се и много бързо свика такъв съвет. Явно американците са му казали, че трябва да свика съвет, където да се изложат доклади колко е лоша Русия.

Лидерът на "Атака" декларира, че ще се държи като опозиция и ще изрази несъгласие с водената политика, по отношение на външнополитическите приоритети на България:

Тук обикновено съм контрапункт и казвам позиция, която е различна от тази на управляващите и на президента, и ще кажа, че тази геостратегическа линия, която се води от българското управление, е грешна. Преди известно време, премиерът се оплакваше, че руският газ е много скъп. Не можеш да наричаш Русия "агресивна държава" и да искаш газът да е евтин.

След КСНС при президента парламентарната комисия по вътрешна сигурност ще изслуша политическото и професионалното ръководство на МВР за полицейските протести от миналата седмица. На въпросите на народните представители се очаква да отговарят вътрешният министър Румяна Бъчварова, заместниците ѝ, както и главният секретар на МВР Георги Костов. Депутатите ще изискат актуална информация за последните решения на ръководството на МВР да оттегли предложенията за намаляване на привилегиите на служителите от ведомството.

Служителите от сектор "Сигурност" се заканиха да протестират отново в четвъртък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!