Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Павлин Антов: „Биоземеделието е хоби и призвание за цял живот”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Пристрастеността на Европа към пестицидите” – върху този проблем насочиха вниманието ни природозащитниците от „Грийнпийс – България”, като организираха преди дни еко форум в София с практическа насоченост.

Заключението на участниците в него е, че фермерите, които прилагат екологични земеделски практики, се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат напред. Преимуществата на екологичното фермерство са много, то опазва биоазнообразието, а здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с природата. Освен предимствата за природата, екологичното земеделие допринася и за развитието на науката, иновациите и модернизацията на земеделска техника, твърдят активисти на „Грийнпийс – България“.

Недостатъците на индустриалното земеделие с употребата на пестициди и замърсяващи почвата торове и препарати забелязва младият фермер от гр. Монтана Павлин Антов. Неговото стопанство се простира на повече от 150 дка площ и в него се отглеждат по биологичен начин ябълкови насаждения. Преди около пет години самият той останал изненадан от факта, че почвите в Северозападна България са чисти и подходящи за отглеждане на култури по биологичен начин. В района на гр. Монтана няма крупни индустриални предприятия, а заводите замърсители са затворили врати още преди 20 години.

Според Павлин Антов биологичното фермерство не е просто бизнес, за него то е хоби и призвание. Процесът на създаване и отглеждане на насаждения по екологичен начин не е никак лесен – твърди младият фермер от Монтана и продължава:

Основната причина е, че засега в България има малко на брой биопроизводители, с които може да се споделя взаимно опит. Има нови фермери, които се опитват да поставят началото на биоземеделие и се допитват до по-опитните. Аз съм готов да ги подкрепям, защото, колкото сме повече, толкова повече неща можем да постигнем, ако сме сплотени. Отглеждането на плодове по биологичен начин за мен е философия и начин на живот, а не просто наредба или един сертификат за качество. В основата стои желанието ни да се погрижим за здравето на почвата и оттам – за здравето на растенията. То е предпоставка за успешното отглеждане на биопродукция. За да имаме здрави растения, трябва да се погрижим за тяхната храна и вода, която им предоставяме чрез корените или чрез листата. Това е моето виждане като цяло за биоземеделието, останалото идва с опита, трупан чрез проби и грешки и изпробване на всякакви иновативни подходи. Спрях се на отглеждането на ябълки, защото плодът е много полезен и вкусен. Той присъства масово на трапезата на българина като чиста храна. Не само почвите у нас, но и климатът са много добри за отглеждане на различни култури. За мен тук е „малък рай“ за производство на всякакви плодове и зеленчуци, но хората масово не го забелязват, защото го има като даденост. Вече има много възможности за изчистване на почвите, ако на места има останало замърсяване. Процесът не е толкова сложен и страшен. Освен това, имаме достатъчно водни запаси, слънчеви дни и всичко необходимо за развитие на биологично земеделие – казва Павлин Антов.

Тази аграрна година е била добра за българските биопроизводители. Влагата в почвата и многото слънчеви дни са благоприятствали за добри добиви и качествена продукция. Оптимизъм дава и фактът, че у нас расте търсенето на плодове и зеленчуци, отгледани по биологичен начин. Качеството ни е добро, но има дефицит и не можем да задоволим растящата нужда на пазара – споделя общите наблюдения на биофермерите Павлин Антов. Само през последния месец чрез прекупвачи и преки доставчици той е доставил на пазара около 3-4 тона чиста и качествена продукция.

Крайните клиенти различават и ценят нашите ябълки, предпочитат ги пред произведените по конвенционален път. Имаме поръчки за доставка в детски градини и по програмата „Училищен плод”, финансирана от държавата. Въпреки че увеличаваме площите и продукцията си, пак не успяваме да покрием нуждите на българския пазар. Всеки, който е опитал нашата продукция, след това я търси отново, а цената ни не е много по-висока от тази на обикновените ябълки. Винаги участваме на фермерските пазари, които се организират в София и страната. Това е най-прекият път за контакт с потребителя. Освен това осигуряваме и доставка по домовете на заявени количества. Целта ни е до менюто на българина да достигат чисти, свежи ябълки, достъпни като цена за потребителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05