Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - композиторката Албена Петрович-Врачанска

Албена Петрович-Врачанска
Снимка: личен архив

Гост в предаването е композиторката Албена Петрович-Врачанска, която от 20 години живее и работи в Люксембург. Там тя се радва на признание и получава различни отличия и награди. Албена Врачанска е Кавалер на Ордена за заслуги на Великото херцогство Люксембург, удостоена е и с наградата "Култура 2007". През същата година тя е член на журито на Международния конкурс по композиция "Валентино Буки" в Рим, Италия.

Автор е на над 600 музикални произведения в различни жанрове.

Тази година българската публика имаше възможност да чуе нейни произведения няколко пъти. В рамките на фестивала „Пиано екстраваганца” през септември пианистът Франческо Тристано от Люксембург изпълни нейната пиеса „Burning Shadous” („Горящи сенки”), а на 31 октомври в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров” се състоя нейният първи авторски концерт в София, в който произведенията ѝ бяха поднесени от младия пианист Ромен Носбаум, също от Люксембург . Той записа студийно композициите в София. Те ще бъдат включени в първия ѝ авторски компактдиск, озаглавен „Кристален сън”.

Ромен Носбаум също е гост в студиото.

Албена Врачанска е президент-основател на Клуб на младите артисти, както и на Международен конкурс по композиция в Люксембург.

Сега тя подготвя Международен културен мост „София среща Люксембург” в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК. На 11 декември в зала 6 от 18.00 часа деца от България и Люксембург ще изпълняват музика от двете държави в партньорство с Младежка филхармония „Пионер” под  диригентството на Любомир Денев-младши. На 12 декември в зала 9 на НДК от 11.00 часа носители на награди от конкурса International Forum for Composition  - Artistes en Herbe в Люксембург ще представят произведения в рамките на концерта „Деца композират за деца”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!