Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

2013 г. – Управление в изолация

БНР Новини
Снимка: архив

2013 г. остава в най-новата история на страната като година на протестите. Заради тях през февруари си отива първото правителство на ГЕРБ начело с Бойко Борисов, а дошлото на власт след изборите на 12 май двупартийно управление на БСП и ДПС започва със скандални назначения.

Патовата ситуация в Народното събрание, където на управляващите не достига един глас, за да започнат редовните парламентарни заседания и да бъде избран нов кабинет, роди метафората за „златния пръст”. А негов носител се оказа лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Гласът от „Атака”, който осигури това заседание днес, е моят глас. Защото за разлика от тук седящите 97 представители на политическа партия ГЕРБ, аз съм отговорен човек. Последователен и отговорен.

Правителството на Пламен Орешарски е избрано с гласовете на БСП и ДПС и с мълчаливото съгласие на националистите. Още с първите си стъпки то предизвиква гражданското недоволство, заради непрозрачния начин, по които взима решенията си, а за протестите си хората се организират чрез социалните мрежи.

Едно от първите решения на правителството от 14 юни е да извърши структурни промени в службите за национална сигурност като от МВР е извадена Дирекцията за борба с организираната престъпност и прехвърлена в Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/. Избраният за неин председател депутат Делян Пеевски и фактът, че това се случва без всякакъв дебат, взривяват социалния мир и изкарват спонтанно хората по улиците на София и големите градове. Българите виждат арогантното лице на задкулисието, което диктува на правителството, и това ги сплотява за отпор, както никога досега. Въпросът – кой предложи Пеевски, стана знаков за годината. Ето какво казва един от протестиращите: Това, което планираха да направят с тази мегаструктура ДАНС + ГДБОП, това беше едно паралелно министерство на вътрешните работи под контрола на олигархията. Какво може да очакваме да се случи като резултат? Така че реакцията е съвсем нормална. Освен това тия хора, които в момента мислят, че са правителство, не могат да управляват – това е очевидно. Ние виждаме, че те не могат самостоятелно да взимат решения.

Лятото на 2013 година е горещо не само заради температурите, а и заради градуса на народното недоволство.

23 юли ще се запомни като „Нощта на белия автобус” и обсадата от страна на протестиращите на парламента, в който текат дебати за предстояща актуализация на бюджета. Полицията се опитва да пробие блокадата с автобус, който трябва да спаси от „народната любов” депутати и министри. Стига се до сблъсъци, при които са ранени хора. Обсадата продължава до ранните часове на следващия ден.

Няма спокойствие за министрите от правителството на двойната коалиция и подкрепящия ги в парламента „златен пръст” и през отпускарския месец август. Макар повечето от тях да тръгват към резиденциите и почивните станции на властта на морето, отзад ги следва маршът на протестиращите, станал популярен като „Орешарски марш“.

На 22 октомври 2013 година започва нов протест – този път на студентите. Създава се движението на „Ранобудните студенти” с искане за нов морал в политиката и оставка на правителството. На 12 ноември парламентът е повторно окупиран, този път от недоволни студенти, събрали се от цялата страна. Отново има полицейско насилие и пострадали. „Оставка!“, „Вие сте позор!”, скандират събралите се около сградата на Народното събрание.

Въпреки постоянния уличен натиск и нестихващите протести, правителството на Пламен Орешарски продължава да управлява до 23 юли 2014 г. Тогава, след 405 дни, премиерът подава оставката на кабинета.

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази..

публикувано на 22.12.15 в 13:07

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25