Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Владигеров - непознатият познат" слушаха в Музикферайн - Виена

Изпълнението на "Песен на клоуна" от Владигеров в Стъклената зала на Музикферайн - Виена
Снимка: лочен архив




Освен добре известните на всички меломани "Златна" зала и зала "Брамс" в концертния комплекс Музикферайн във Виена, открит през 1870 година и оттогава любимо място и на публика, и на изпълнители, преди вече 10 години бяха направени от четири нови зали, наречени с привлекателните и интересни имена "Стъклена", "Дървена", "Метална" и "Каменна". Те са в подземните етажи на комплекса, но когато си там, освен че загубваш всякакво покритие на телефона и нямаш връзка със света, можеш да се загубиш в красота и музика – стига да попаднеш в подходяща компания.

На 26 ноемви в Стъклената зала се състоя 28-ия поред концерт от цикъла Uno.Due.Тrе, организиран от Музикферайн по идея на Мариялена Фернандес – индийска пианистка, която повече от 40 години преподава в Университета за музика и изпълнителски изкуства в австрийската столица. Мариялена Фернандес е дама, която не можеш да не забележиш – тя е „цветно присъствие“ и „грее“, когато е наоколо. Екзотичната й красота се допълва и от желанието да доведе до публиката нестандартните си идеи, включващи непозната музика, изпълнена от ансамбли за камерна музика, в които свирят както утвърдени музиканти, така и нейни студенти – дебютанти. Проф. Фернандес споделя:

Виена събира на едно място различни националности, хора с различни емоции, както вие казвате, с различно мислене и чрез музиката на различните композитори, ние можем да споделим нашите преживявания с публиката.

В концерта на 26 ноември акцентът падна върху музиката на българския класик Панчо Владигеров. Затова и повечето от изпълнителите бяха българи: пианистката Ружа Семова - победител в конкурса "Панчо Владигеров" - Шумен и носител на специалната награда за най-добро изпълнение на пиеса от композитора; цигуларката Теодора Късметска-Сороков и джазмените Александър и Константин Владигерови - внуци на Панчо Владигеров и радетели за разпространяване на творчеството му. Заедно с тях на сцената бяха още проф. Мариялена Фернандес и нейната студентка - виолончелистката от Япония Канаде Ошима.

Чуйте още подробности в репортажа от Виена на Ирена Гъделева - специален пратеник на БНР и интервюта с участниците в концерта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!