Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска класика огласи баварския дворец Нимфенбург

Музикантите и г-жа Байчева след концерта


На 28 ноември беше вторият концерт от Дните на българската музика в Мюнхен. В голямата зала на вековния дворец Нимфенбург прозвучаха произведения от Панчо Владигеров, Александър Райчев и Йовчо Крушев в изпълнение на пианистките Ивайла Кирова и Надежда Влаева, цигуларите Мариан Краев и Елица Шиварова-Покслайтнер и виолистката Мария Христова. Част от произведенията бяха премиери за Германия. В концерта се включи и младият пианист Александър Матюсън - студент по композиция във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, който представи две свои творби.

Дните на българската музика в Мюнхен се осъществяват за втора поредна година. Идеята за тях е на пианистката Ивайла Кирова, която живее и работи в Германия от две десетилетия. На 3 март 2014 година по нейна инициатива е регистрирано Дружество за популяризиране на българската музика в Германия. В дейността му се включват българи и германци с различни професии. Обединява ги желанието да разпространяват българската класическа музика, която за разлика от фолклора ни е почти непозната във Федералната република.

За реализацията на тазгодишното издание на Дните на българската музика в Мюнхен освен Дружеството за разпространение на българската музика се включват още Рахманиновото общество в България и община Мюнхен, която подпомага финансово събитието.

И тази година негов патрон е Генералният консул на страната ни в Мюнхен - г-жа Антоанета Байчева.

Чуйте репортаж от концерта и интервюта с Антоанета Байчева - Генерален консул на Република България в Мюнхен, и с пианистката Ивайла Кирова - председател на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на Дните на българската музика в Мюнхен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!