Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Брестовица доказват, че и днес „истината е във виното”

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Село Брестовица в община Родопи не е сред типичните български села, които обезлюдяват и се борят с бедността и безработицата. Днес в него има повече от 3000 жители, а броят им  се увеличава. Силата, която задържа много млади хора тук, идва от природата, създала чудесни условия за отглеждане на лозови насаждения. Всеки втори жител на Брестовица се грижи за своя земя с лозови насаждения. Винопроизводството е основен поминък за жителите от този край, а напоследък расте интересът към отглеждането на традиционни и нови видове десертно грозде. „Почти всичкото десертно грозде на местния пазар у нас идва от района на Брестовица“, хвали се кметът на селото Любен Радев. По думите му, никъде другаде в България няма толкова големи площи с частни стопанства и толкова много продукция, добита от лозовите насаждения. А изминалата година бе много благодатна за производителите. Топлото и сухо време през лятото продължи до края на есента, а това позволи на стопаните спокойно да приберат богатата реколта от сладко и сочно грозде.

СнимкаЛюбен Радев се гордее с това, че е успял да защити патент за Брестовица като „Столица на виното” в България. Това е важно за имиджа на селото и насочва туристите да го отбелязват по-често върху картата с интересни маршрути в България. Брестовица се радва на голям интерес като винена дестинация и в чужбина. Скоро голяма туроператорска фирма е заявила интерес да открие свое представителство там.

СнимкаС това туристите ще се увеличат още повече – предполага Любен Радев. – Благодарен съм на винопроизводителите, които имаме в селото, усилията ни да работим за общото благо са взаимни. Всяка седмица се срещам с техни представители и обсъждаме нови идеи и проекти за развитието на Брестовица като винен център в България. Ще направим сдружение, за да можем да кандидатстваме за финансиране по европейски програми за селските райони. Селото ни е живо, има много млади хора, които вече се занимават със земеделие. Напоследък идват при мен хора, които търсят да закупят имоти тук. Освен това, крупен инвеститор е проектирал изграждането на цял комплекс, който ще се превърне в нов квартал на селото. С общи усилия в близките няколко години то ще бъда напълно променено, ще се изгради по-добра инфраструктура, за удобство на всички жители.

СнимкаДруго голямо постижение за селото е възстановяването на забележителна с архитектурата си възрожденска къща – паметник на културата. Идеята за реставрирането на известната Влахова къща в Брестовица съществува от 60 години, но едва сега са намерени средства и положени усилия това да стане факт. Скоро тя ще отвори врати като Музей на виното. Повече подробности от Любен Радев.

Къщата, в която ще се помещава Музеят на виното, има богата история, свързана с пребиваването тук на нашия национален герой Васил Левски. Доказано е чрез разкази на съвременници, че в нея той пристига от Карлово, скрит в буре от вино. Собственикът на къщата е бил заможен производител на вино от Брестовица, търгувал с него в Карловския край. Къщата е добре запазена до днес, успяхме да я укрепим и реставрираме с европейски средства. Сега може да се види в автентичния й вид. Остана само да я обзаведем и да съберем необходимите експонати, за да устроим в нея музей на виното. В къщата има изба и там ще показваме уреди, съоръжения и технология за преработка на гроздето и направата на виното в различни исторически периоди. Специално място ще отделим на архивите и историята около пребиваването тук на Васил Левски. Искаме на едно място да съберем всички интересни неща, свързани с Брестовица, които хората трябва да знаят и помнят.

Снимки: архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47

България е домакин на последния етап от регатата TID 2024

Във Видин посрещнаха участниците в 67-та международна туристическа регата TID 2024 (Tour International Danubien - TID) 2024. Над 130 участници от 10 държави акостираха на дунавския бряг при крепостта Баба Вида. Видин е втората спирка на регатата в..

публикувано на 14.08.24 в 09:14