Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Дете и пространство” с нови проекти

БНР Новини

Сдружение „Дете и пространство” е неправителствена организация, която възниква като резултат от работата на изследователската интердисциплинарна лаборатория, създадена в рамките на френско-български обучителен проект „Да растеш без родители”. Вече единадесет години сдружението осъществява дейности, които целят да предоставят подкрепа и надежда на деца в риск и на деца със специфични потребности и техните семейства. Към дейностите на сдружението, както и в процеса по извеждането от домовете на деца в риск, активно се включва г-жа Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик, доктор по социология, председател на Националната мрежа за деца. Ето какво ни сподели тя за успехите на сдружението през изминалата година.

СнимкаПрез последните години нашата кауза е свързана с разпознаването на психичното страдание при деца в училищата и центровете за деца с увреждания. Помагаме на колегите, които работят с тях – над 90 социални работници, психолози, психиатри, педиатри, логопеди. 10 години продължава с успех програмата ни „Детето и неговите симптоми”, в която колегите се обучават да решават проблеми свързани с детските противообществени прояви или престъпността, както и проблеми, свързани с умствена изостаналост. Отново участваме в проект на УНИЦЕФ, който се осъществява в гр. Сливен. Центърът за психологична подкрепа е втори за страната след гр. Русе и има за цел да развие система от съвременни грижи за деца, които имат конфликт със закона. Моделът на работа представлява публично-частно партньорство. Съвместно със Столична община работим по откриването на трети център от такъв тип, който изцяло ще бъде насочен в подкрепа на 13-те центъра за настаняване от семеен тип в София, които бяха създадени благодарение на големия проект на държавата „Детство за всички”. В тях са настанени много болни деца, деца с увреждания и със специфични потребности, психични проблеми и страдания, разказва г-жа Банова.

Още един проект, по който работят специалистите от Сдружение „Дете и пространство”, е свързан с осъществяването на различни дейности в женския затвор в гр. Сливен в подкрепа на жени, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”. Те могат да се образоват, да се занимават с приложни изкуства, да участват в театрални постановки, да се научат да бъдат майки, защото в затвора има ясла за деца, родени там, и които, при желание на майката, могат да останат в затвора до навършване на 1 година.

Сдружението има и издаден сборник – „Поглед отвътре”, съдържащ материали за професионалисти, занимаващи се с проблеми, свързани с ресоциализация и интеграция на жени, излежаващи присъди. Не е тайна, че някои от тях се стремят да се върнат в затвора, защото навън животът им е съпътстван с едно непрекъснато насилие и липса на подкрепа.

Тези проекти мотивират екипа на „Дете и пространство” да бъдат по-креативни, нестандартни, и да не жалят сили и време, за да допринасят за един по-добър начин на живот на деца и семейства в нужда.

Попитахме събеседничката ни, каква е нейната позиция относно демографските проблеми на България и кризата на съвременното семейство. Ето какво ни сподели тя:

Сдружение „ Дете и пространство” заедно с Националната мрежа за деца и Института за населението към БАН работи над проекта „Визия за семейни политики“. Една голяма част от него е социологическо изследване, което колегите от БАН осъществиха със самотни или многодетни родители, семейства с по няколко брака, различни варианти на съвременното семейство. 91% от анкетираните изразяват недоволството си от политиките за подкрепа на семейството в България. Във втората част на изследването се прави анализ на семейните политики в страни като Франция, Англия, Норвегия и Германия. Лично аз се занимавах с анализа, отнасящ се за Франция. Там след 70-те години пренасочиха вниманието си от преодоляването на демографската криза чрез повишена раждаемост към създаване на благоприятни условия на работещите жени да правят кариера и да желаят да имат деца. Франция проявява голяма гъвкавост в развиването на семейните политики.

А те включват данъчни облекчения, многообразни детски помощи и семейни надбавки.

От позицията на психолог г-жа Банова счита, че за спирането на демографския срив в България не е достатъчна само демографска стратегия. Необходимо е всички хора, които живеят тук, да харесват България и да искат в нея да има деца. Визията за семейна политика трябва да обхваща всички въпроси, касаещи благосъстоянието на детето, семейството такова, каквото е то в съвременния свят, а не носталгията по нуклеарното семейство, което вече не съществува.

Снимки: сдружение „Дете и пространство”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25