Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И при холандското председателство на ЕС съдебната система у нас ще е под лупа

Снимка: архив

От 1 януари Холандия пое председателството на Европейския съюз. По този повод през седмицата се проведе дискусия, организирана от посланика на кралството у нас Томас ван Оорсхот. На тази дискусия стана ясно, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, докато България изпълни всички изисквания. „Следващият доклад ще бъде в края на януари, по-точно 27 януари. Трябва да видим какъв ще е той. В него ще бъдат отразени всички развития от последната година“, заяви Негово превъзходителство по време на дискусията и припомни, че от осем години, два пъти в годината Европейската комисия публикува доклад за напредъка на България и това, по думите му, дава добри резултати. Томас ван Оорсхот припомни още, че преди време британският посланик у нас Ема Топкинс заяви, че в предстоящия доклад Европейската комисия ще има критики, свързани с борбата с корупцията по високите етажи на властта. „Комисията внимателно ще наблюдава дали ще бъде гласуван и в какви срокове антикорупционният закон, станал известен като закона на Меглена Кунева", заяви още дипломатът, който, припомняме пък ние, подкрепи протеста на съдиите заради половинчатата съдебна реформа и изрази съжаление за оставката на съдебния министър Христо Иванов по същия повод.

Знайно е, че Холандия е против влизането на България в Шенген. По темата посланик ван Оорсхот заяви, че системата е „важно постижение за Европейския съюз”, но в момента е под атака. По думите му част от проблемите идват от по-слабия контрол по външните граници на Европейския съюз. Но: „Цел за всички е България да влезе в шенгенското пространство. Всички ще имаме полза от това. Но някои членки правят връзка на членството с върховенството на закона. Защото между двете има връзка. Трябва да има работеща съдебна система", смята дипломатът. А като имаме предвид, че Холандия, в лицето на нейния премиер Марк Рюте, настоява за значително намаляване на броя на мигрантите, които достигат до Европа, става ясно, какво означава това за България като външна граница – хем извън Шенген, хем щит срещу мигрантите, макар и с нереформирана съдебна система. За системата си има доклад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00