Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР с концерт в памет на диригента Методи Матакиев

Диригентът Методи Матакиев ще бъде почетен от Симфоничния оркестър, Смесения и Детския хор на Българското национално радио с концерт, включващ любими арии, дуети и хорове из опери. На 15 януари 2016 година от 19 часа в зала "България“ диригент на симфониците ще бъде Григор Паликаров, а на хоровете Румен Райчев и Венеция Караманова. Солисти са сопранът Цветелина Василева и баритонът Кирил Манолов - и двамата с чудесна международна кариера.


Методи Матакиев работи като диригент в БНР от 1998 година до последните си дни. Отиде си в разцвета на силите си през 2010-а - едва 60-годишен, но талантът и успехите му се помнят от хористите и оркестрантите, с които е творил. Многобройни са записите на маестрото в музикалния фонд на БНР. Репертоарът му включва 25 опери, кантати, оратории и симфонии, хорове из опери и акапелни творби.

В концерта на радиосъставите ще прозвучат части от оперите „Макбет“, „Набуко“, „Трубадур“ и „Аида“ от Джузепе Верди, от „Кармен“ на Жорж Бизе, от „Адриана Лекуврьор“ на Франческо Чилеа, от „Мантията“ на Джакомо Пучини, от „Хованщина“ на Модест Мусоргски, от „Иван Сусанин“ на Михаил Глинка, от „Момчил“ на Любомир Пипков, от „Ла Вали“ на Алфредо Каталани, от „Тоска“ на Джакомо Пучини.

Спомени за Методи Матакиев и повече за подготовката на концерта чуйте в интервюто с диригента Григор Паликаров. В него маестрото разкрива и детайли от програмата на 41-вия международен фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“ в Пазарджик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!