Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Петрова: Има нарушение в начина, по който е внесена ваксината "Пентаксим", но тя е безвредна

| обновено на 21.01.16 в 08:44

Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас петвалентната ваксината „Пентаксим“, дарена от Турция. Въпреки това ваксината е безвредна и може да се използва, но не може да се търгува с нея. Това обясни в интервю за „Преди всички“ адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право:

Факт е, че има едно нарушение, чисто административно – това е на начина, по който е внесена ваксината, но хиляди пъти и повече е повторено, че, особено ваксината „Пентаксим“, е със същото съдържание, което е и съдържанието във Франция. По никакъв начин не е вредно за употреба. Не можем принципно да толерираме такива нарушения, но пред алтернативата да останем може би без ваксини…не знам защо министерството е предпочело този начин, но безспорно административно нарушение на начина, по който тази ваксина е влязла в страната, има. Това е констатирано и от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, в последствие в хода на проверката и от Върховна административна прокуратура. Но, пак казвам, това не пречи тя да бъде употребявана и не следва да се смята за опасна.

Тя подчерта, че за нарушението, което е извършено, следва санкция:

И тези ваксини, част, от които вече са в обръщение, използват се от лични лекари, педиатри, няма как да бъдат върнати. Една част, до колкото разбрах, са вече използвани. Най-добър отговор може да даде Изпълнителна агенция по лекарствата. Те са органът, които може адекватно да вземе решение дали да продължат да бъдат прилагани под някакъв специален режим или да бъдат иззети и съхранявани до извършване на процедурите.

Петвалентната ваксина "Пентаксим” е сигурна, доказана,многократно използвана и притежава всички необходими документи за употреба. Това каза вчера министърът на здравеопазването Петър Москов по време на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването, след като от Прокуратурата обявиха, че внесените от Турция ваксини „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България, подчерта Москов и коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!