Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балът на Виенските филхармоници - за 75-и път в "Музикферайн"

Бал на Виенските филхармоници

Днес в "Музикферайн" Виена се провежда 75-ият бал на Виенските филхармоници. Празничните фанфари, композирани от Рихард Щраус ще зазвучат и този път, а диригентът, поканен за церемонията по откриването на бала, е Адам Фишер. След Виенските филхармоници, които приветстват с музика присъстващите, за настроението им се грижат Големия бален оркестър на проф. Хелмут Щойбл и Танцовия бенд на Том Хенкес.

Първият Виенски бал на Филхармониците се е състоял през 1924 година и оттогава насам поредицата е прекъсвана само два пъти  – в периода 1932 - 1948 година и в по-новата история – през 1991 година, поради войната в Персийския залив.

Още по време на първия в историята бал известният поет и тогавашен директор на Бургтеатър Антон Вилдганс пише поема с посвещение: „Родината ви обича, светът ви почита“ и тези стихове остават до днес като неофициална „Ода за Филхармониците“.

Вече 75 години всеки път е поканен прочут диригент за официалната бална церемония. Сред имената са Пиер Булез, Ленард Бърнстейн, Вили Босковски, Херберт фон Караян, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо и мн. др. Винаги има и артистични патрони на събитието – знаменити фигури като Ерих Корнголд, Рихард Щраус, Агнес Балтса, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, който е бил и диригент на церемонията и т.н.

Дълги години за специалната хореография на танца на дебютантите се грижи солистката на Виенската държавна опера Луси Бройер-Френцл, а от 2000 година насам т. нар. Майстор на танца е Томас Шефер Елмайер.

Почетен патрон на Бала на Виенските филхармоници винаги е президентът на Австрия, а в организационния комитет са кметовете на Виена и Залцбург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!