Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моцартова седмица" събира ярки звезди в Залцбург

Вече 60 години в дните около рождената дата на Волфганг Амадеус Моцарт – 27 януари, Фондация "Моцартеум Залцбург" кани знаменити музиканти – солисти, камерни ансамбли и оркестри, за серия от концерти, наречена просто Mozart Week.

Програмата на тазгодишния цикъл, който стартира на 22 януари и ще продължи до 31 януари, е като осъществена мечта за всеки меломан. Ако човек може да си позволи да прекара в Залцбург само тази една седмица в годината, ще се срещне с цвета на музиканството в световен мащаб.

През последните 3 години в центъра на вниманието е било драматичното оперно творчество. Представени са оперите „Луций Сила“ от Моцарт, "Орфей и Евридика" от Глук и кантатата „Разкаялия се  Давид“ - малко позната композиция на виенския класик. Тази година ще мине под знака на операта „Ацис и Галатея“ от Хендел, която Моцарт адаптира през 1788 г. с по-модерни композиционни средства. А още първата вечер в голямата фестивална зала на Залцбург ще звучи Реквием от Моцарт в изпълнение на солисти, хор "Монтеверди" и оркестър Английски барокови солисти с диригент сър Джон Елиът Гардинър. Това е едно от най-очакваните събития в програмата на "Моцартовата седмица" в Залцбург.

И още един любопитен акцент. Освен отбелязването на 260-годишнината от рождението на Моцарт, в концертната серия силно ще бъде застъпено и творчеството на Феликс Менделсон-Бартолди – почти всяка проява ще бъде съчетание между музика на двамата автори. Така ще бъде в концертите на пианиста Андраш Шиф, на цигуларя Рено Капюсон в партньорство с Менахем Преслер, на Виенските филхармоници с диригентите Николаус Харнонкурт, Марк Минковски и Туган Сохиев, на квартет Ебен, на Кремерата Балтика със солист Раду Лупу и Камерата Залцбург с Фазъл Сай, и т.н. Французинът Марк Минковски, освен като диригент в концерт на Виенската филхармония, ще ръководи и своя прочут ансамбъл "Музикантите на Лувъра" в изпълнението на „Ацис и Галатея“ от Хендел, следвано и от авторските обработки на операта от Моцарт и Менделсон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!