Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - оперната прима Веселина Кацарова и диригентът Павел Балев

Веселина Кацарова и Павел Балев
Снимка: sofiaphilharmonie.bg

В предаването гостуват двама български музиканти с огромен авторитет в Европа и в света – оперната прима Веселина Кацарова и Павел Балев, главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден, Германия. На 14 януари 2016 г. те се събраха за първи път на родна сцена – за концерта им със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” в зала „България”. Тази изява на двамата музиканти беше провокирана от съвместната им работа по компактдиска „Руски арии” заедно с оркестъра на Баден-Баден. Той излезе през октомври миналата година и беше номиниран за международната награда за класическа музика ICMA.

Концертът на 14 януари беше първата среща на Веселина Кацарова със Софийската филхармония след 27-годишна кариера по големите сцени:  Баварската и Виенската държавна опера (които я удостоиха с титлата „камерзенгерин” съответно през 2005 и 2010 година), Дойче опер – Берлин, Миланската скала, „Ковънт гардън” - Лондон, Парижката национална опера, театрите „Реал” в Мадрид и „Лисео” в Барселона, Метрополитен опера – Ню Йорк, Лирик опера - Чикаго и редица други. Кацарова често гостува на Залцбургския музикален фестивал, където дебютира през 1992 г. в операта „Милосърдието на Тит” от Моцарт под диригентството на сър Колин Дейвис. Фактът, че за първи път солира на Софийската филхармония е парадоксален, но има своето обяснение. Откакто гради своята кариера в чужбина, от 1989 насам голямата наша певица е правила само няколко концерта у нас - със Симфоничния оркестър на БНР и с Фестивалния оркестър на Новогодишния музикален фестивал. Затова всяка среща на Веселина Кацарова с българската публика е много емоционална за нея и за почитателите й, и преживяна по незабравим начин.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия „Карл Флеш” в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гостува на оперните театри в Хамбург, Лайпциг, Бремен, Цюрих, в Земпер опер - Дрезден и Комише опер -  Берлин. Има редовни изяви със Симфоничния оркестър на Датското радио, с Националния академичен симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Националната опера и оркестъра на Монпелие, Софийската филхармония и редица други.

Сред солистите, с които е работил, са Ане-Софи Мутер, Едита Груберова, Томас Хемпсън, Диана Дамрау, Анна Нетребко, Пьотр Бечала, Веселина Кацарова, Красимира Стоянова. Двата компактдиска, реализирани от Красимира Стоянова и Мюнхенския радиооркестър под негово диригентство - ”Славянски арии” и „Арии от Верди”, получават редица награди.

Чуйте в звуковия файл предаването "На бис - българските музиканти" със специални гости Веселина Кацарова и Павел Балев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!