Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален празник с Хора на слепите "Акад. Петко Стайнов"

| обновено на 24.01.16 в 11:08
Смесен хор на слепите "Акад. Петко Стойнов"

С поредица концерти в различни градове още през 2015 година Смесеният хор на слепите "Акад. Петко Стайнов" отбеляза подобаващо 80-годишнината от създаването на състава. Тържественият финал на честванията беше концертът на 19 януари 2016 година в столичната зала "България" - най-престижната сцена у нас.


Получи се празник - с пълна зала, с много настроение от изпълнителите, с аплодисменти, с хубава музика и много разнообразна програма
, сподели минути след концерта в предаването "Алегро виваче" дългогодишният диригент на хора Петър Матев.

Смесеният хор на слепите "Акад. Петко Стайнов" е създаден през 1935 година от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Съставът е основан от композитора Михаил Шекерджиев и е първият в света смесен хор от незрящи певци. Бързо доказва своето високо художествено ниво и на 1 октомври 1948 година с Указ на правителството е обявен за професионален. Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори: от барока, класиката, романтизма, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Записи на Смесения хор на слепите "Акад. Петко Стайнов" са издадени на грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, записи в Българското национално радио. Съставът изнася стотици концерти в страната и чужбина (Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция). Хорът е носител на награди и отличия от фестивали и конкурси. Диригенти на хора са били: Михаил Шекерджиев, Димитър Домусчиев, Васил Коев, Марко Марков, Николай Бехтеров, Михаил Карамихайлов, Стоян Бабеков, Красимира Спиридонова. От 1997 година диригент на състава е Петър Матев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!