Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните архиви говорят… и пеят

Снимка: архив

На 27 януари от 18 часа в Големия салон на БАН ще бъде представена книгата „Музикалнофолклорните диалекти на Елена Стоин в звук“, издание на Института за изследване на изкуствата към БАН. Неголяма като обем, тя съдържа безценна информация. За всички, които познават едноименния труд на известната изследователка, както и за почитателите на традиционната култура, предстои среща с „душата” на основополагащия теоретичен труд – теренните записи, които досега не са публикувани.

Те са може би най-интересната част за съвременния човек, привикнал към високите технологии в звукозаписа. Правени са между 50-те и 70-те години на м.в. В компактдиска към книгата са включени 222 песни и инструментални мелодии, представящи малка част от огромния звуков архив, събиран през годините от Елена Стоин и съхраняван в института. Слушайки записите, човек сякаш попада в съвсем друг свят – там, където традиционните песни и обичаи не са сценична възстановка или въпрос от изпитния конспект, а част от живота. Изпълнителите са обикновени хора, получили това знание по единствения „валиден” за фолклора начин – „от човек на човек”. Мъже и жени, млади и стари пеят и свирят „от душа и сърце”.


Едва ли съществува български теоретик, преподавател по музикален фолклор или народен изпълнител, който да не е разгръщал книгата на Елена Стоин – истинска енциклопедия на фолклорните области. Страниците й са изпъстрени с информация за живите (или позабравени) обичаи и обреди във всички региони на страната ни, които е посетила. Както и за метро-ритмичните и мелодични особености на музиката, неотменима част от тези практики. Нотните примери в книгата са дешифровки на документираните с магнетофон образци, записвани след 1954 г. Преди това неуморната фолклористка, както и всички нейни колеги от института са правили звуковите регистрации с грамофон и поне засега те не са достъпни. Архивните справки, дигитализацията и описването на записите са дело на Мария Кумичин и Диана Данова-Дамянова. Финалната аудиообработка дължим на Алекс Нушев. Ръководител на проекта, съставител на диска и автор на текста в новото издание е проф. д-р Горица Найденова. Тя споделя, че е прослушала над 3000 записа от архива на ИИИ към БАН преди да реши кои най-добре представят написаното от Елена Стоин. Там, където теренните записи към изследването се оказали недостатъчни, Горица и екипът й подбрали примери от проучванията на други фолклористи.

Този наш архив съществува отдавна – разказва проф. Найденова. – Дълго време беше почти недостъпен, тъй като е на стари носители, а в определен период нямаше средства те да бъдат осъвременени. Сега работим активно и има резултати, макар че служителите в архива са по-малко от необходимото. Пристъпихме към този проект, защото решихме, че това е много добър начин да покажем своята почит към Елена Стоин и нейния огромен принос за обогатяване на архива. Така отбелязваме и 100-годишнината от рождението й, чествана през 2015 г. Трудовете й са познати на всички колеги, но за мен най-ценното са записите, направени през годините не само от Елена Стоин. Тя често е работила в екип със съпруга си Иван Качулев, дори на някои от записите се чува неговия глас. Надяваме се с това издание да популяризираме нашия архив, който съхранява доста стари форми и стилове на пеене и музициране. Колкото до емоциите, които предизвиква работата с тези материали, мога да кажа без колебание, че имах много силни преживявания. Колкото и да е подготвен човек, той изобщо не подозира какво го „дебне“ в тези ленти.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от цялата страна поеха по стъпките на Таньо войвода и четата му

От Тутракан на 30 май започна 39-ят поход "По пътя на четата на Таньо войвода". Проявата е под патронажа на президента Румен Радев. Направена бе традиционната възстановка на слизането на четата на брега на Дунава. По стария хайдушки..

публикувано на 30.05.24 в 15:33

Лятна школа на Етнографския музей запознава децата с традициите

Лятна школа за деца от 7 до 12-годиишна възраст организира Националният етнографски музе в София. Заниманията  ще запознаят малчуганите с традиционните празници и обичаи, поминъците и занаятите по нашите земи, с българските митологични..

публикувано на 29.05.24 в 07:05

Игри, битки и атракции - античен фестивал "Нике играта и победата" край Велико Търново

През целия съботен ден, на 25 май, археологическият резерват Никополис ад Иструм край Велико Търново ще бъде домакин на седмото издание на Античен фестивал "Нике играта и победата". Тази година в събитието участват исторически реконструктори..

публикувано на 24.05.24 в 13:05