Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трубадур" в Телавивската опера с българско участие

Телавивската опера постави „Трубадур“. Меломаните в Израел пазят ярки спомени от участието на великата българска оперна певица Гена Димитрова във вердиевия шедьовър преди години! И в най-новата постановка отново участва именита българка. В ролята на Леонора пее българският сопран със световна кариера Светла Василева.

Един утвърден тандем, който обикновено прави постановките на летния фестивал на крепостта Масада: диригентът Даниел Орен и режисьора Михал Знанецкий, този път са осъществили спектакъл в основаната сграда на Телавивската опера. Въпреки това се чувства мащабност, както при фестивала в пустинята. За това помага изключително въздействащата сценография на един от най-известните майстори на компютърната анимация - видео художничката Михал Ровнер. Тя създава усещането, че действието се развива сред природата, буквално като на кино. Много оригинално бе направена и сцената с кладата. Зрителите се чувстваха сред пламъците , подобно на майката на Азучена, по време на прочутата ария на циганката.

Не така изглеждаше режисурата. Имаше някои интересни хрумвания като появилите се галещи мъжки ръце по време на съня на приятелката на Леонора – Инес, или истински ковачи, работещи пред очите на публиката по време на прочутия хор на циганите. Повечето артисти обаче пееха вперени в зрителите, което напомня повече на  концертно изпълнение. Това е нормален маниер по света, но отдавна вече така не се пее в Телавивската опера. Затова  пластичността и играта на Светла Василева още повече впечатляваха!  Въпреки здравословно неразположение певицата бе истинската звезда на това представление, в което преобладавах балканските гласове: баритонът от Румъния Джордж Петен, албанският мецосопран Енкелейда Шкоза. Участваха още аржентинският тенор Густаво Порта и Динара Алиева от Азeрбайджан.

Самото действие на операта бе изместено във времето и костюмите бяха от времето на Първата световна война, например. Това постави други акценти в спектакъла, където водеща сила се оказаха жените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!