Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си представим Франция с музика от три века

Imagine La France - това е мотото на първия за 2016 година концерт на камерния ансамбъл "Софийски солисти", ръководен от проф. Пламен Джуров - на 27 януари от 19 часа. С него ще започне и цикъл от четири концерта на състава в зала 6 на Националния дворец на културата.
Солистка ще бъде младата цигуларка Зорница Иларионова, а аранжиментите за струнен оркестър на цигулковите пиеси са направени специално от Давид Вaлтер.


Програмата включва френска музика от различни епохи:

- Жан Филип Рамо - Кончерто гроссо №6
- Шосон – Поема за цигулка и струнен оркестър 
- Камий Сен-Санс – Интродукция и Рондо капричиозо
- Артур Онегер – Симфония №2


По думите на диригента Пламен Джуров, концертът е замислен още в края на миналата година, след всички преживявания, коментари и кадри от атентатите в Париж. Винаги съм си давал сметка, че ние, музикантите и изпълнителите, сме в известен дълг към френската музика. Дори не ни е простено, че на нас много пъти ни липсва основното - нотният материал. Иначе с удоволствие свирим френска музика, каза той за предаването "Алегро виваче".

Интересни връзки има между произведенията в програмата на концерта. Повече подробности за нея и за следващите планове на "Софийски солисти" чуйте в интервюто с проф. Пламен Джуров в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!