Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гората ни пази от стихиите в природата, но как да я съхраним?

БНР Новини
Снимка: Гергана Манчева

Посивяла иглолистна гора и дървета, изгубили завинаги зелените си корони, ни посрещат покрай пътя над кюстендилското село Радловци. „Изгубената гора“ на територията на държавното ловно стопанство „Осогово“ поставя много въпроси пред лесовъди и еколози. От местната служба по горите разбираме, че иглолистните насаждения там са били изкуствено създадени преди около 50 и 30 години. Естествените гори в Осогово са широколистните, а залесяването с бор имало конкретна цел- да се спре ерозията на почвата и така да бъдат предпазени от природни стихии домовете на хората. Днес можем да кажем, че младата борова гора успешно е изпълнила мисията си. Ред е на хората да се справят с дребните на пръв поглед дървесни вредители, които обаче се разпространяват бързо и заплашват да унищожат огромни площи дори от здрави гори.

Короядът е насекомо, което напада и унищожава физиологично слаби дървета. Поразената дървесина е негодна за използване в строителството, освен това тя крие опасност от възникване на пожари. Темповете, с които малкият корояд унищожава дърветата, се увеличават лавинообразно и лесовъдите се страхуват, че няма да могат да наваксат с мерките по премахването на поразената маса. През настоящата година се очаква санитарната сеч в Осогово да обхване не по-малко от 10 500 дка. Начини за справяне с корояда в национален мащаб търсят в Лесовъдната станция в Пловдив. Ето примерите и препоръките, които специалистът Пенчо Дерменджиев дава на колегите си от Югозападна България:

Когато се предвижда санитарна сеч, се премахва унищоженото от корояда петно, изчиства се от здравата дървесина, за да се избегне разпространението на този лош вредител за българските гори.Може да се противодейства също и с поставяне на т.нар. ловни дървета, които трябва да бъдат заселени от короядите и да послужат като механична уловка в определен стадий от развитието на насекомите. В България проблемът съществува в около 2% от горите. Той е най-разпространен в южните части на Европа . Тъй като опасността не признава държавни граници, активно си сътрудничим с колегите от Сърбия и Македония, които използват подобни методи за борба с вредителя, отбелязва Пенчо Дерменджиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03