Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Гергов с поглед в бъдещето на Радиооркестъра

Росен Гергов

Росен Гергов е новоизбраният главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Той поема поста от маестро Емил Табаков в средата на настоящия сезон, което прави задачите му донякъде екстремни. Младият, 35-годишен диригент, ще замени предшественика си в няколко концерта, предвидени в афиша до лятото, а същевременно ще има задачата да изгради програмата за новия сезон 2016/2017 г.


Първата задача на новия главен диригент е запис на Симфония №86 от Йозеф Хайдн - това е и начин за опознаване по-отблизо с оркестъра вече в светлината на новата ситуация. Атмосферата е много колегиална, приятно се работеше. В началото усетих, че (оркестрантите) бяха малко стегнати, но бързо го преодоляхме. Видяха, че няма нищо страшно в новата длъжност и промяната не е кой знае каква, тя е чисто административна в случая, сподели Росен Гергов. Приятелското отношение и колегиалността са били част от неговото обучение още когато е бил ученик на проф. Леополд Хагер Университета за музика и изобразителни изкуства във Виена, и особено при Сейджи Озава, по времето, когато е негов асистент в Бостънския симфоничен оркестър и в лятната резиденция "Тангълууд".

Бих искал да се концентрираме върху артистичната страна на работата, казва още Гергов. Какви са плановете му за новия сезон? Това е работа в прогрес и предстои да се уточнява. Ще бъдат поканени двама от многоуважаваните му учители - проф. Милена Моллова и проф. Леополд Хагер, който е отличаващ се интерпретатор на музиката на Антон Брукнер. Предстои и интегрално изпълнение в рамките на един сезон на четирите симфонии от Роберт Шуман, както и музика на Моцарт, с която ще бъде отбелязана 260-годишнината от рождението му.

Росен Гергов обаче има и по-нетрадиционни идеи за концерти на Радиооркестъра, насочени към по-младата публика: Като например представянето на Концерт за DJ и оркестър по мотиви от Симфония №4 на Йоханес Брамс.

Една от ясните цели на новия главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР е откриването на сезон 2016/2017 с премиерно за България изпълнение на творбата "Тракия" от Добринка Табакова, гостуване на виртуоза пианист Юлиян Хеденборг и на финала - "Петрушка" от Игор Стравински.

Няма да спрат и международните участия на диригента - в момента той води спектаклите на операта "Медея" в Манхайм, предстоят му изпълнение също там на Деветата симфония от Бетовен през април, както и турнета в Бразилия и Япония до края на 2016-а.

Чуйте цялото интервю с Росен Гергов и музика под негово диригентство в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!