Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери блокират границата – протест на ръба на закона и морала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това вече е безобразие. Блокадата с трактори и друга тежка селскостопанска техника на границата ни с Гърция, организирана от гръцки фермери, опъна до краен предел и през отминаващата седмица нервите на българските превозвачи. Техните тирове се наредиха в километрични опашки от двете страни на два основни контролно-пропускателни пункта – „Кулата – Промахон” и „Илинден – Ексохи”.

Гръцките фермери протестират срещу намерението на правителството на Ципрас да увеличи техните данъци и осигуровки. Е добре, нека се бунтуват, протестират и стачкуват, нормално е да си недоволен и да реагираш когато ти бъркат в джоба и правят живота ти по-труден. Но изниква въпросът редно ли е тези фермери със своите действия също да бъркат в джоба и да правят живота по-труден на българските превозвачи? Забавянето на тировете със стока води до загуби не само на превозвачите, но и на производителите на тази стока, и на търговците, които трябва да я реализират на пазара. Експерти изчислиха, че загубите само на превозвачите възлизат ежедневно на около 100 хиляди евро.

Тази блокада не е прецедент, и друг път, по други поводи, гръцки фермери са блокирали граничните ни пунктове. Питам се, не е ли малко странно, че в разгара на зимата, както е в случая, съседните земеделци паркират трактори и подобни на сред пътя и гледат сеир? Защо не правят блокади през активния селскостопански сезон, когато тази техника е нужна на полето? И още. Не познавам гръцките закони, но възможно ли е те да разрешават в мирно време да бъдат блокирани безнаказано в продължение на дни държавни пътища, свързващи две съседни страни-членки на ЕС? Или пък гръцките власти не разполагат със специални части за борба с масовите безредици? Защото едно е правото на протест и стачка, друго е да действаш на ръба на закона и морала.

А какви действия предприеха българските институции? Раздвижиха се едва когато медиите разгласиха „поканата” на гневни шофьори на тирове отправена към министри и депутати от София да прекарат само една нощ на бивак край пътя заедно тях. И така, министерството на външните работи официално информира Европейската комисия за създалата се ситуация на граничните пунктове с Гърция” и поиска комисията да „предприеме действия за преодоляване на проблема във възможно най-кратък срок. В писмото се отбелязва, че в случая „Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободно движение на хора и стоки между държавите-членки”. Някои политици обаче отбелязаха с ирония, че ЕК едва ли ще се дигне от Брюксел, за да дойде да разчисти границата. За утеха на потърпевшите, външният министър Даниел Митов съобщи, че са блокирани при произволен режим граничните КПП-та не само с България, но и с Турция и Македония.

Премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас подчерта, че „вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки” и призова да бъдат осигурени коридори за транзитни превози.

И до тук. Някои наблюдатели се зачудиха дали на българските власти е известно понятието „реципрочни мерки”. И попитаха какво би станало ако София беше наложила временно ембарго на вноса в България на гръцки портокали, мандарини, марули и т.н., докогато гръцките фермери не освободят българските тирове. Изглежда, обаче, че и в този случай криворазбраната дипломация и политическият опортюнизъм пожертваха за пореден път националните интереси.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59