Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BBC Radio 3 празнува 70-годишнина

Радио 3 на медийната корпорация Би Би Си е наследник на т. нар. Трета програма, която започва да излъчва през 1946 година. Една от най-популярните радиостанции за класическа музика в Европа обяви началото на програмата "70 на 70", с която ще отпразнува достойната годишнина. Целта е да се обърне повече внимание на съвременното творчество и музикалните експерименти.

"70 на 70" ще бъде покана към композиторите, писателите и драматурзите да напишат нови творби по поръчка на Радио 3. Въпреки че още не са съобщени имена на участници в проекта, се знае, че трима утвърдени композитори ще посветят произведения на празниците, а седем автори за първи път ще получат поръчки от радиостанцията за 10-минутни пиеси. Двама победители в конкурса "BBC Proms Inspire Young Composers" ще създадат юбилейни фанфари в рамките на 70 такта.

Плановете на Радио 3 по отношение на театъра включват сатирична пиеса на Робин Брукс и нова продукция на "Рожденият ден" от Харолд Пинтър, който получава първата си поръчка от Трета програма на Би Би Си в самото начало на своята кариера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!