Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин в състезанието за "Млад музикант на Би Би Си 2016"

Медийната корпорация Би Би Си вече 38 години определя с конкурс носителя на приза "Млад музикант", който носи на победителя и бъдеща подкрепа в развитието на кариерата му. Основано през 1978 година, състезанието има солидна репутация на откривател на нови големи таланти.

След прослушвания журито на конкурса "Млад музикант на Би Би Си" определи новите финалисти в пет категории: пиано, струнни, дървени духови, медни духови и ударни инструменти. Сред младите хора, одобрени за участие във финалния кръг, е и българинът Християн Христов - изпълнител на ударни инструменти, възпитаник на НУИ „Панайот Пипков”- Плевен в класа на Симеон Серафимов. 17-годишното момче в момента учи в престижното училище Whitgift в Лондон.

На 8 март Християн Христов ще се състезава първо в своята категория "Ударни инструменти" в Кралския уелски колеж за музика и драма. Ако успее да победи - полуфиналът ще бъде на 13 март, а финалният кръг на състезанието "Млад музикант на Би Би Си 2016" ще бъде в една от най-престижните лондонски концертни зали - Барбикан, на 15 май 2016 г. Тримата финалисти, определени от журито, ще бъдат солисти на Симфоничния оркестър на Би Би Си с диригент Марк Уигълсуърк.

Конкурсът "Млад музикант на Би Би Си 2016" ще бъде следен от BBC Four и BBC Radio 3.

Да пожелаем успех на българския участник Християн Христов!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!