Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квартет "Димов" - 60 години след началото

Снимка: www.oki-krasnoselo.com

На 10 февруари, навръх 78-ия рожден ден на проф. Димо Димов, с концерт в зала "България" от 19.30 часа ще бъде отбелязана 60-годишнината от създаването на един от най-ценените и успешни български камерни ансамбли - квартет "Димов".


През 1956 година в четворката са студенти първокурсници в Музикалната академия: цигуларите Димо Димов и Александър Томов, виолистът Димитър Чиликов и виолончелистът Димитър Козев. Първото произведение в репертоара им е Струнен квартет опес 18 №1 от Лудвиг ван Бетовен.

През 1967 г. големият наш композитор Марин Големинов посвещава на квартет "Димов" своя Струнен квартет №4 "Микроквартет", като посвещава на всеки от квартетистите по една от частите. Във вече 60-годишната си история формацията е вдъхновила създаването на повече от 30 творби.

През годините съставът на квартет "Димов" се мени няколко пъти. През 1978 г. Нанко Димитров става втори цигулар. След смъртта на Димитър Чиликов идва тежък период в историята на ансамбъла, но през 2003 г. той се възражда под името Нов квартет "Димов". В него свирят още Николай Гагов - цигулка, Валентин Геров - виола, Николай Беспалов - виолончело, заменен по-късно от Джефри Дийн.

Сегашният състав на квартет "Димов" от 2006 година: Димо Димов - цигулка, Емил Бошев - цигулка, Огнян Константинов - виола и Христо Танев - виолончело изнася редовно концерти и прави записи, а за честването на юбилея музикантите са избрали произведения от Моцарт и Брамс.

Чуйте в звуковия файл интервюто с проф. Димо Димов, излъчено в предаването "Алегро виваче", в което той си спомня за опус 18 на Бетовен и за работата на квартет "Димов" през годините и до днес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!