Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идват добри времена за всички българи – твърдят гадатели

Баба Ванга и Слава Севрюкова
Снимка: архив

Голяма популярност у нас и по света има българската пророчица баба Ванга, на която приживе е приписвана способността да вижда в бъдещето на всеки, който отиде при нея. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва събития, да посещава духом различни места и да контактува с разум от други светове. Феноменът Ванга не е единственият за България. По нейно време са живели и други надарени със свръхестествена сила българи, които обаче споделяли предсказанията си в по-тесен кръг от хора.
Писателят Христо Нанев е имал редкия шанс да се срещне неведнъж с някои от най-големите гадатели-феномени или с хора, които някога са ги посещавали. В поредица от дванайсет книги той е събрал предсказанията и мъдростта на гадателите. Половината от трудовете са посветени на небезизвестната българска пророчица от края на миналия век Слава Севрюкова. Нанев е изследвал и на делото на Любомир Лулчев, наричан още „Пророка на Короната“ или „тайният ясновидец на цар Борис III“. „Всеки един от българските феномени е помагал, а с предсказанията си и днес помага на хората“ – казва Христо Нанев и продължава:

Снимка: bnt.bgЛюбопитно е, че българските прорицатели поддържат помежду си контакти. Любомир Лулчев, Ванга, и Слава Севрюкова, и учителят Петър Дънов са се познавали. Това са хора с феноменални заложби, които ни изумяват днес. Чрез контактите помежду си те са подобрявали качеството на своята работа. Всеки ясновидец е самотен в личния си живот, защото те са „белязани от Бога“ хора, различни от останалите. Например пророчиците Ванга и Слава Севрюкова са се наричали помежду си сестри. За много от предсказанията, които прави Слава Севрюкова приживе, е нямало как да се даде публичност. Нейните пророчества са конкретни и в различни области, а освен това са били неудобни най-вече за хората във властта. Тя отдавна предсказа, че в България ще настъпи промяната на политическия модел. Художникът Панчо Панев от София си спомня въпроса й за това какво ще стане с нея, ако изкаже на глас пророчеството си, че след 20 години ще бъде свален Тодор Живков от власт. Думите й били, че промените ще зарадват народа ни, но след това ще настъпи нечувана бедност и хората ще тъгуват за миналото си. Тези нейни предсказания се оказаха много верни и точни, твърди по-късно художникът. В тясното обкръжение на Слава Севрюкова се помнят думите й, че ще се появи човек с белег на челото, който ще промени света. Пророчество, изречено далеч преди появата на Михаил Горбачов и ролята му като президент на Русия. Там има предсказания за нашето време, че тъкмо България ще влезе в Европа и светът ще тръгне на зле, казва Севрюкова. Имала е предвид финансовата криза, която разтресе света и още тревожи хората – обяснява Христо Нанев.

Според него българите имат нужда, особено в години на трудности и изпитания от оптимистичните предсказания на своите ясновидци и феномени. С тях вдъхват на народа ни вяра в по-доброто бъдеще, за да не униват хората и със собствени сили да направят промяната.

В предсказанията на Слава Севрюкова за българския народ тя казва, че той няма дълго да бъде така принизен, а ще дойде време, когато светът отново ще ни оцени и родените в България хора ще дадат принос, особено в духовните области, в изкуството, културата. По думите й, дори в „омразната политика ще се изявят личности“. Вероятно е близко времето, когато ще стане това, защото пророчицата ни напусна през 1991 г., минаха повече от 20 години от нейните предсказания. А на въпроса „кога ще дойдат добрите управници?”, тя казва, че повече от 10 правителства ще се сменят, докато дойдат тези, които истински ще работят за България. От тази гледна точка има добри перспективи за страната ни, защото след време, както тя предвижда, „ние ще бъдем втората Швейцария на Европа“. Сега звучи абсурдно, когато сме толкова бедни и все „на опашката“ по много показатели, но това предсказание ни дава оптимизъм. Същевременно тя говори и за появата на двама млади лидери мъж и жена, които ще имат голяма роля за възхода на страната ни. Както пророчицата казва – „това ще бъдат духовни феномени и много ще сплотят народа ни“. Според описаното от нея, това време наближава. Ако трябва да обобщим, очаква се качествена промяна и възход на нацията, но както сама пророчицата казва, „ние няма да се превърнем в икономически гигант, а ще бъдем водачи чрез духовните си сили“. В този смисъл, според Слава Севрюкова, България е богопомилвана страна, защото големите изпитания, които очакват човечеството, ще засегнат по-слабо страната ни. Пророчицата твърди, че българите никога няма да изчезнат от картата на света, за разлика от някои други народи – казва писателят и изследовател на хората-феномени Христо Нанев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16