Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На работното място ще влизаме в различни роли и ще се учим цял живот

БНР Новини
Многофункционалността ще става все по-голямо предимство сред кандидатите, които се борят за отворените работни позиции.
Снимка: БУЛФОТО

Живеем в шеметно време, което не търпи покой. И ако изостанем от бързия му ход, губим шансовете си за добър живот. Нуждаем се от ново глобално мислене, включително и на пазара на труда, за да отговорим на високите изисквания на бързо променящия се свят. Компаниите на бъдещето ще залагат на т.нар. многофункционален служител, а тясната профилираност все повече ще остава в миналото. Така на хората ще им се налага да разбират от най-разнообразни неща, а още много други да учат „в движение”.

Многофункционалността ще се превърне в новата мотивация, тъй като хората ще извършват разнообразна работа – понякога и няколко роли наведнъж, като по този начин ще повишават продуктивността на компанията и тази в личния си живот – коментира Надя Василева, управляващ директор на компания за набиране на кадри. - Но заедно с това нивата на стрес ще се увеличат заради бързата промяна и ще успяват да се справят само тези, които са устойчиви и стабилни. Освен това, ще се наложи всеки от нас да намери баланса в професионален аспект, да управлява кариерния си път, развитието на уменията и своята квалификация, както и стриктно да следи за здравния си статус. Естествено, придобиването на елементарна финансова култура ще бъде задължително, за да може човек да планира и да контролира собствения си счетоводен баланс. Изобщо, да си многофункционален, ще ти даде предимство сред другите кандидати, които се борят за отворените работни позиции.

Работодателите все по-трудно намират квалифицирани служители, защото революцията на работното място изисква съвсем различни качества и умения. Етика, готовност за промяна, дисциплина, ангажираност, инициативност, поемане на различни отговорности, придобиване на нови знания са само някои от тях, казва Надя Василева.

Това е т.нар. разминаване между търсенето и предлагането. При работодателите виждаме криза на средния мениджмънт заради липсата на достатъчна отговорност, ангажираност, инициативност, а това се превръща в проблем за фирмите. От друга страна, компаниите трябва да преосмислят начина на работата и как да я разпределят между различните поколения, които все повече започват да създават напрежение в работната среда. Що се отнася до търсещите работа, трябва да се съобразяваме с това, че те вече имат собствен избор дали да останат да работят у нас, дали да изберат Терминал 2, дали да се занимават с предприемачество, дали изобщо да работят.

В момента на пазара на труда има пет поколения, които коренно се отличават в своите очаквания и мотивация за работа. Това са традиционалистите, бейби бумърите (родените през 50-те) и генерациите „X”, „Y” и „Z”.

Най-много на пазара на труда са бейби бумърите и генерациите „X” и „Y”, казва Надя Василева. Бейби бумърите ще искат да работят по-дълго– те са традиционалисти, дисциплинирани, с добро образование, тъй като по тяхно време технологиите не са били така развити и са имали време, за да вникнат в изучаващите се професии. Не е ясно обаче дали точно такова качество очакват работодателите. Докато генерациите „X” и „Y” имат различна мотивация, те се подготвят да пробягат своеобразен ултраработен маратон, нуждаят се от повече свобода да сменят скоростите на различни етапи, да успеят да интегрират работата и дома, защото знаят, че ще работят до 80, а може би и повече години. За първи път по-младите поколения ще преследват кариерис по няколко работодатели вместо работа за цял живот.

Сегашните изисквания на трудовия пазар засягат изучаването на чужди езици заради разрастващите се колцентрове, както и образование в областта на инженерните науки, информатиката и финансите. Но придобиването на знания в сегашния им вид е остаряло, смята Надя Василева.

Необходима е радикална промяна към ускорено придобиване на висше образование в унисон с търсенето на работодателите, защото те нямат време да чакат 4-5 години. Трябва да преминем към обучение – както за млади, така и за възрастни, да въведем нови методи, които да подпомагат повишаването на заетостта и да съответстват на възрастта. С помощта на работодателите и на образователните институции хората трябва да преминават от работа към учение и обратното – да трупат опит, да се учат през целия живот и без да им се прекъсват доходитe. По този начин те ще бъдат търсени постоянно на пазара на труда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05