Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Велико Търново е новият председател на НСОРБ

Даниел Панов
Снимка: БГНЕС


Кметът на Велико Търново Даниел Панов е новият председател на Националното сдружение на общините в България, въпреки очакванията, че постът ще бъде зает от представител на опозиционна политическа сила. Панов беше изненадващо номиниран и избран за поста.  За "Хоризонт" той подчерта, че ще търси приемственост, а в Управителния съвет на сдружението остават 9 от старите му членове. 

Първата  ми работа, още в средата на март, ще бъде да започна обиколки във всички 27 областни центрове  и среща с общините на място, а също и с малките населени места. Прекият контакт с кметовете и кметските наместници в областите действително е най-доброто нещо.


Сред приоритетите на новото ръководство ще бъде определяне на методиката за плащане на такса смет, финансовата децентрализация на общините, както и отделянето на процент от подоходния данък в полза на общинските бюджети, обясни Панов:
Също така има 19 общини в България, които не попадат в Програмата за селските региони. Ще мислим за някакви алтернативни варианти, най-вече промяната в законодателството, която да бъде в полза на местната власт. Мисля, че има много неща, които имаме набелязани в предния мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!