Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и как ще избира лекарствата на пациентите

От около 3 хиляди медикамента, които са вписани в позитивния лекарствен списък, между 800 и 900 от тях имат такъв тип действие, че не е препоръчително да бъдат замествани в аптеките. 

Не смятам, че излизането на проеконаредбата в този ѝ вид е грешка. Напротив, тя представлява провокиране на експертите да си кажат мнението и те го казаха веднага. Лекарствата можем да ги разделим на два вида – лекарства, които са взаимнозаменяеми, и лекарства, които чисто технологично, заради повлияването си върху човешкия организъм, не са взаимнозаменяеми. Това е всъщност общото становище, до което достигнаха колегите от фармацевтичното и лекарското съсловие, каза в "Хоризонт до обед" Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара. Той уточни:

Има една група лекарства, които не са взаимнозаменяеми и ние ги обявихме. Това са новите биопродукти, това са лекарствата с много тесен терапевтичен интервал и една специфична група лекарства, при пациентите с трансплантации.

Антон Вълев подчерта още, че пациентите трябва да бъдат информирани, че няма 10 хиляди лекарства, а те са 1700:

Второто нещо, за което трябва да ги информираме, е, че има едно лекарство, което има цял гардероб с 15 хиляди различни имена. Трябва да знаят, че има едно лекарство с различни имена, но то по нищо не се различава от другото, но "различните дрехи, струват различно".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!