Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство загуби един от дворцовите си композитори - сър Питър Максуел Дейвис

Сър Питър Максуел Дейвис
По-малко от месец след награждаването му с престижния Златен медал на Кралското филхармонично общество, сър Питър Максуел Дейвис бе победен от онкологична болест. Той почина в дома си в Оркни на 81-годишна възраст.

Известен в гилдията просто като Макс, той бе един от най-уважаваните композитори във Великобритания. Още 14-годишен попада в центъра на вниманието с пиесата си "Син лед", излъчена в радиопредаването "Детски час" в Манчестър. Продуцент от Би Би Си тогава заявява: "Той или е гений, или е луд!". Обучението му преминава в Университета в Манчестър и в Принстън, където отива да учи с помощта на Арън Копланд и Бенджамин Бритън. За кратко живее в Австралия, а след завръщането си се установява в Оркни, където през 1977 година основава фестивала "Свети Магнус" - сцена за нова музика. Не всичко създадено от сър Питър Максуел Дейвис през годините е прието еднозначно. И все пак богатото му и разнообразно творчество го издига до имената на най-ценените британски автори. През 1987 година получава рицарска титла.

Повече от шест десетилетия той е водеща фигура в културния живот, през 2004 година е избран за Master of the Queens Music (почетната длъжност на придворен композитор в миналото на монархията). Той е истинско вдъхновение за младите поколения и с дейността си на природозащитник.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!