Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Борисов: Лекарите и фармацевтите трябва в партньорство да определят терапията

Снимка: БГНЕС


Лекарите и фармацевтите би трябвало да определят терапията на пациентите си в партньорство, обясни лекарственият експерт Борислав Борисов. Министерството на здравеопазването предложи след 1 април лекарите задължително да изписват лекарства по името на активното вещество в тях, а не с търговското им име. Медиците се възпротивиха, а фарцевтите подкрепиха предложението и дори поискаха разширяването му - да се отнася не само за напълно заплащаните от Здравната каса лекарства, но и за частично плащаните медикаменти.

Оригиналното лекарство е защитено от патент и е такова, защото зад него има т.нар. "пълно досие" - производителят е провел цялата развойна дейност и медицински изследвания, обясни експертът.  Генериците на всеки медикамент трябва да отговарят на много тесни показатели за биоеквивалентност, обясни Борисов:
Има същото активно вещество, същите индикации, същия начин на приложение. Тогава, за да се не повтаря този дълъг, скъп цикъл, е прието, в най-честите случаи, да се направи едно проучване, така нареченото биоеквивалентност, при което, ние изследваме върху най-често здрави доброволци, не винаги, дали това лекарство се резорбира по същия начин в организма, както оригиналното. Тъй като човек взима едновременно и оригиналното, взима и генеричното. Изследва се неговия път и основно резобцията и, ако те попаднат в строго определени норми, се счита, че ефектът им ще бъде идентичен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!