Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво показаха последните консултации на президента с парламентарните сили?

Снимка: БТА

След поредни политически консултации с парламентарните сили, президентът Росен Плевнелиев отчете в парламента, че диалогът в 43-то Народно събрание днес е по-конструктивен, отколкото в 42-то. Това, според президента, е признак за политическа стабилност, а тя от своя страна е предпоставка за провеждането на реформите и за подобряването на икономическата среда. Приоритетно трябва да се развиват реформите в съдебната реформа, административната и електронно управление, здравеопазването, образованието, пенсионното дело и водния сектор, смята държавният глава.

Политическите консултации са го убедили още, че след като вече е постигнала своите стратегически цели – членство в ЕС и НАТО, България днес се нуждае от нови цели като изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната. Особено голямо предизвикателство пред страната е демографската криза. Има нужда и от нови идеи във външната политика, основани на европейските ценности за мир, върховенство на закона и свободи, смята също Росен Плевнелиев. Оптимистичните заключения дадоха на президента основание да посочи, че вече е време да започне подготовката на план „България 2030”, в който трябва да се формулират реалистични за изпълнение цели. Оптимизмът на държавния глава обаче бе помрачен от поведението на част от парламентарните сили. Групата на „БСП Лява България” напусна пленарната зала в знак на протест срещу отказа на мнозинството по телевизията и радиото да бъдат излъчени и партийните реакции на президентското слово. Според левицата, отказът е показал желание под булото на общо съгласие да бъдат скрити реалните проблеми и противоречия в страната. От пленарната зала отсъстваха, впрочем, и Демократи за силна България, които формално са част от управляващата коалиция. Групата на ГЕРБ съжали, че с поведението си някои сили са развалили едно добро начало, даващо надежди за обединение на българските политици около националните интереси. Така и самата управляваща партия призна, че обединение около националните интереси няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45