Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво показаха последните консултации на президента с парламентарните сили?

Снимка: БТА

След поредни политически консултации с парламентарните сили, президентът Росен Плевнелиев отчете в парламента, че диалогът в 43-то Народно събрание днес е по-конструктивен, отколкото в 42-то. Това, според президента, е признак за политическа стабилност, а тя от своя страна е предпоставка за провеждането на реформите и за подобряването на икономическата среда. Приоритетно трябва да се развиват реформите в съдебната реформа, административната и електронно управление, здравеопазването, образованието, пенсионното дело и водния сектор, смята държавният глава.

Политическите консултации са го убедили още, че след като вече е постигнала своите стратегически цели – членство в ЕС и НАТО, България днес се нуждае от нови цели като изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната. Особено голямо предизвикателство пред страната е демографската криза. Има нужда и от нови идеи във външната политика, основани на европейските ценности за мир, върховенство на закона и свободи, смята също Росен Плевнелиев. Оптимистичните заключения дадоха на президента основание да посочи, че вече е време да започне подготовката на план „България 2030”, в който трябва да се формулират реалистични за изпълнение цели. Оптимизмът на държавния глава обаче бе помрачен от поведението на част от парламентарните сили. Групата на „БСП Лява България” напусна пленарната зала в знак на протест срещу отказа на мнозинството по телевизията и радиото да бъдат излъчени и партийните реакции на президентското слово. Според левицата, отказът е показал желание под булото на общо съгласие да бъдат скрити реалните проблеми и противоречия в страната. От пленарната зала отсъстваха, впрочем, и Демократи за силна България, които формално са част от управляващата коалиция. Групата на ГЕРБ съжали, че с поведението си някои сили са развалили едно добро начало, даващо надежди за обединение на българските политици около националните интереси. Така и самата управляваща партия призна, че обединение около националните интереси няма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54