Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска китара раздава витамин за душата в САЩ

БНР Новини
Боян Христов (в средата) с трио В11
Снимка: личен архив

Има една особена порода хора, които отказват да се впишат в рамките на общоустановеното. Тях няма как да ги видите седнали зад бюрото на счетоводителя, юриста, чиновника – те са родени, за да се скитат на воля и да преследват мечтите си, независимо колко високо се намират… Събеседникът ми Боян Христов е точно такава личност – китарист, музикант, текстописец, човек на духа. Разговаряме с него за последния му проект Vitamin for the Soul („Витамин за душата“), триото В11, уличната музика, семейството, Бостън и нещата от живота. Китаристът е завършил престижния „Бъркли колидж“ в „най-европейския“ сред американските градове, а в Щатите живее от десет години. Естествено, първият ми въпрос е свързан с молбата да представи новия си албум:

Групата ни се казва B11 и е трио – китара, бас и барабани. Свирим оригинална, инструментална музика, като аз съм основният автор на музиката и аранжиментите. Новият ни проект се нарича Vitamin for the Soul и излезе на 11 март. Барабанистът ни се казва Майк Лавек, а името на басиста е Том Апълман. И двамата са изключително добри музиканти, от Бостън. Работил съм с много хора, но за мен тези двамата са най-добрите, които познавам. Майк със сигурност е най-записваният барабанист тук, в Ню Ингланд и може би не само… Том определено е любимият ми басист в Бостън, а баща му оглавяваше бас-департамента на Бъркли в продължение на 30-40 г.  Дядо му е свирил с Уилям „Каунт“ Бейзи. Моите момчета са музиканти от „тежката артилерия“ и имената им са достатъчна гаранция за престиж и качество…


Запитан за стила на албума, Боян отговаря, че неговите музикални предпочитания винаги са били по-ретро и ето защо във „Витамин за душата“ можем да открием соул, фънк, R&B, сърф, дори и латино.


Боян казва, че албумът е подходящ за всяка ситуация, стига човек да харесва инструментална музика – тогава дискът може да бъде пуснат в колата, на планински връх, край морския бряг, сутрин за зареждане, или вечер за релакс. Нужно е просто да харесвате много изчистени аранжименти – само китара, бас и барабани. Предимно по-улегналата генерация в САЩ си пада по подобни стилове, като там е и основният пазар на групата, въпреки че момчетата не могат да се оплачат от липса на фенове и в Европа, както и в Латинска Америка. Въпреки това Боян заявява за оставането си в Бостън, че „просто така се случи“, тъй като съпругата му Теодора работи там. Двамата имат и десетмесечен син, Рей – кръстен на великия Рей Чарлз. Българинът китарист се чувства успял, а не просто оцелял в контекста на американската мечта, тъй като прави това, което винаги е искал и то с хора, за които винаги е мечтал. Признава обаче, че на музиканта не му е лесно никъде по света:

Ако кажа, че тук е някакъв розов рай, ще излъжа. Навсякъде е много трудно, особено за музиканти, защото индустрията вече я няма – има шоубизнес, но музиката не е част от него, поне не на нивото, на което работят нормалните хора… За първи път предлагам продукт, който е напълно завършен, включително и визуално – оформлението на обложката е дело на талантливия български дизайнер Стефан Василев, а рисунката принадлежи на художничката Елизабет Чапман от Мисури. Що се отнася до имената, които са ми повлияли в моята музика: Клептън, да слушам Клептън. Следват: Рай Кудер, фънк и соул от 60-те години на миналия век, Хенри Манчини и др.




На въпроса къде би представил албума си с най-голямо удоволствие, Боян Христов отговаря, че всяко топло и екзотично място с палми, пясък и море би свършило чудесна работа. Междувременно всеки, който иска да научи повече за Vitamin for the Soul, може да го направи на уебсайта на групата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37