Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - Анна Карадимитрова и Преслав Петков

| обновено на 01.04.16 в 18:09
Анна Карадимитрова и Преслав Петков

Това е среща с двама изпълнители, благодарение на които българска класическа музика звучи на хиляди километри от страната ни – в Кувейт. Гостува артистичното семейство Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет, което живее и работи там повече от 10 години.

Анна е преподавател по пеене в Американския университет в Кувейт, а Преслав преподава дървени духови инструменти в Английското училище. Двамата съчетават педагогическите ангажименти с изпълнителската си дейност, а през 2014 г. за първи път правят концерт с произведения от Добри Христов, Асен Карастоянов, Парашкев Хаджиев, Марин Вълчанов и други наши композитори, озаглавен „Български брилянти“. В концерта се включват още тенорът Даниел Острецов и кларинетистът Михаил Живков , които пристигат в Кувейт специално за събитието.

През 2015 г. Анна Карадимитрова и Преслав Петков реализират друг свой проект – концерта „Когато класиката среща джаза“, за който също канят български изпълнители.

Идеята  да се представя българска класическа музика в тази далечна държава продължава да е актуална и макар че тя изисква доста усилия от тяхна страна, а и средства, Анна и Преслав имат планове да я продължат още тази есен. През ноември се очаква там да гостува цигуларят Светлин Русев, концертмайстор на Филхармонията на Френското радио и на Сеулската филхармония, който да представи пред кувейтската публика произведения от Панчо Владигеров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!