Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора – град с богато минало

БНР Новини
Музеят „Неолитни жилища” пази останки от сгради на 8 хил. години

Историята на днешния гр. Стара Загора започва с жилища от неолита. По това време тук имало важен кръстопът от Дунав към Беломорието и от днешния Пловдив към Черно море. През 46 г. от н.е. на мястото на тракийското селище Берое римляните създали блестящо устроен град и го нарекли на името на император Траян – Улпия Августа Траяна, определян като „великолепно, възвишено място“. През XIV в. османските турци завладяват града и го наричат „стара крепост“ заради завареното огромно наследство на исторически паметници от различни култури. Още преди Освобождението от османска власт /1878 г./ той е преименуван с българското име Железник, с което се подчертава, че и в древността там се е добивало желязо.

Благодарение на стратегическото си местоположение и природните дадености, Стара Загора е град с богата история. За най-посещаваното място в града, включено в списъка на „100-те национални туристически обекта“ разказва Живко Симитев от Регионалния исторически музей в Стара Загора:

Тази година вниманието ни е съсредоточено върху реновирането на един от най-старите обекти в града – музей „Неолитни жилища“, за да стане той по-привлекателен и достъпен за посетители. Неолитните жилища тук са най-старите в цяла Европа, на около 8 хил. години. Те изцяло са проучени. Всичко, открито в тях, е принадлежало на хората, които са ги обитавали и дава информация за техния бит и култура. В музея могат да се видят техните пещи и местата за спане, както и приспособления за смилане на зърното. Намерени са и много семена, предимно пшеница. Има и семена от грозде, доказателство, че те са познавали тази култура, но можем само да гадаем дали са произвеждали вино от нея. Интересното е, че жилищната сграда е на два етажа. Този факт бе доказан от последните археологически проучвания и това прави жилищата в Стара Загора най-старите в Европа, открити досега. Материалите, използвани за градежа, са дървени греди и слама, слепени от здрава мазилка с кал и глина. Основата е била специално укрепена и конструирана така, че да може да понесе тежестта и на втория етаж. Всички туристи остават впечатлени от изгледа на къщата, която е на 8 хил. години.

Сред новите и много важни туристически обекти в града е Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора – 1877 г." Посветен е на битката от 31 юли 1877 г., в която Самарското знаме и Българското опълчение получават своето бойно кръщение през Освободителната Руско-турска война. Монументът е издигнат по повод 100-годишнината от боевете за Стара Загора, на мястото на командния пункт на защитниците – разказва Живко Симитев:

Там е пресъздадено копие на Самарското знаме /дарено е от жителите на руския град Самара на Българското опълчение/, което се е развявало в този бой и е свързано с най-епичния момент, а именно битката за самото знаме. Тогава загиват много българи. Въпреки това, защитниците не позволяват знамето да падне в плен на врага. От тази битка и от това знаме води началото си твърдението, че български боен флаг не е попадал в ръцете на врага. До ден днешен няма опровержение на това. Високият боен дух и самоотверженост на старозагорци са били продиктувани от стремежа им за свобода и желанието да докажат пред света, че заслужават знамето и своята независимост.

В Стара Загора е запазена постройка от 1409 г., която отскоро е превърната в Музей на религиите. Проучванията и реставрацията й са отнели доста време, но вече е отворена за посетители. „Преди да се преустрои в музей, сградата е била джамия, казва Живко Симитев.

Интересното тук е, че в молитвения салон на джамията открихме средновековна църква от X-XIII в. А фактът, който ни подтикна да направим точно тук Музей на религиите е, че под християнската църква открихме антично светилище. Мястото е свещено за града почти от неговото създаване – от античността до османския период. Сградата е емблематична за Стара Загора, затова често в нея организираме изложби на съвременна тематика. Искаме да поддържаме интерес към това място у посетителите. Най-впечатлени са гостите от Западна Еврапа. Те намират за екзотични стенописите в сградата. Сградата на църквата, която се намира в джамията, е възстановена във височина и също впечатлява туристите. Много са малко местата по света, където има такова преплитане на различни религии.

Снимки: архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10