Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският клуб „Петното на Роршах” – сцена на значими български писатели

БНР Новини

За мнозина тестът на известния психолог Роршах с мастилените петна е ключ към собствената им душа с помощта на науката. А за други „Петното на Роршах” е култово пространство в Пловдив – място за среща на чаша бира със свободния дух на независими творци. Клубната култура има запазено място в артистичния живот у нас. Доказва го клубът „Петното на Роршах”, който вече петнайсета година е сцена за сериозна литература, интересна музика, но и за изграждането на добра публика с любопитство към всичко това. Създателят му – писателят Александър Секулов, казва, че клубът е независим от масовия вкус, не служи на определени артисти и е свободен да прави неща, които другите не си позволяват. Т.е., ние се опитваме да се движим преди публиката, надявайки се тя да ни има доверие и да ни следва, обобщава той.


Всеки вторник „Петното на Роршах” отваря врати за срещи със значими български писатели и книги.




Литературният салон „SPIRT&SPIRIT” съществува вече седма година и основната му цел е да „съшива” българската литература в нейната цялост, да показва различни по възраст, стил, тематика, темперамент и популярност автори, да открива нови тенденции преди всички останали да се сетят, че представляват ценност и интерес. Що се отнася до качеството, с течение на времето изградихме доверие в добрите български писатели и издатели и те знаят, че ще срещнат добронамерено, професионално и етично отношение към себе си, разказва писателят.


Има обаче автори, които са табу. Литературният салон не би допуснал например т.нар. производители на книжни продукти – определен брой страници с корица, продаваеми чрез медийната популярност на дадени лица и добре приети от издателствата заради гарантираната печалба, категоричен е Александър Секулов.

Теодора Димова в „Петното на Роршах”В „Петното на Роршах” вече са гостували редица добри поети и писатели – Здравка Евтимова, Теодора Димова, Владимир Зарев, Радослав Парушев, Николай Милчев, Тома Марков... Съвсем скоро предстои среща с Аксиния Михайлова, лауреат на престижната френска награда за поезия „Аполинер”.

Милен Русков (носител на престижни литературни награди) не само че е гостувал в „Петното на Роршах”, но веднъж по собствено желание води една от срещите, – продължава Александър Секулов. – И именно в нашия клуб той се съгласи романът му „Възвишение” да бъде превърнат в театрален спектакъл. След една успешна година на сцената на Пловдивския театър постановката ще бъде възстановена за нов живот през септември, когато ще бъде готова сцената на театъра.

Александър Секулов не е само откривател на „висока литература”, но и продуктивен писател. В края на м.г. от печат излезе последната му творба – „Скитникът и синовете”. За нея казва, че това е роман за трудния път към светлината в отношенията между бащи и синове. Писателят избира именно светлината, вместо да описва страданието, защото му е омръзнало от прекаленото вторачване в драматизма на живеенето и в неговото безсмислие. По повод на мноогобразието от българска литература на пазара Александър Секулов твърди следното:

Българският автор започва да става интересен на българския читател. Българският писател започва да става интересен на българския издател. Разбира се, има желание да се опитват различни неща. Интересно е докога ще продължи това многообразие от издаване на български книги. Мисля, че в даден момент ще има известен отлив и отношенията между издател и автор ще стават все по-професионални. Ще има и диференциация на издателствата, както е по света.

Писателят не знае дали е успял да възпита естетически усет и вкус към добрата литература чрез своя литературен салон и подчертава, че това не му е необходимо, за да представя и занапред качествени автори и творби. Ала в днешно време не бива да очакваме признание за труда си и по-добре е да се настроим иронически и стоически, добавя с усмивка той.

Снимки: предоставени от Александър Секулов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00