Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герган Ценов - истински посланик на българската музика

Герган Ценов

25-годишнината от създаването на Нов симфоничен оркестър ще бъде отбелязана по много специален начин - с концерт на 25 април (Велики понеделник) в зала "България", в който ще бъдат възкресени четири творби от българския авангард - на композиторите Лазар Николов, Иван Спасов, Божидар Спасов и Васил Казанджиев. Четирите произведения имат само единични изпълнения, а някои от тях са свирени преди повече от 30 години. 

За да дирижира концерта, от Ню Йорк специално пристига диригентът Герган Ценов, който през последните няколко години предизвика интереса на американската публика към българското композиторско творчество. Той основа своя Камерен ансамбъл "Ценов", с който изнесе два концерта изцяло с българска музика във нюйоркския Линкълн център.

Това е идея, която не се зароди в един момент - тя е назряла с годините. Аз имах щастието да уча с Васил Казанджиев в Академията в София и с Иван Спасов - композиция в Пловдив. И може би още от ученическите ми години започнах да разбирам, че имаме прекалено добри композитори, за да изпълняваме тяхната музика толкова рядко, казва диригентът.

Герган Ценов сяда за първи път на пианото в Пазарджик, завършва музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, за да продължи образованието в САЩ с пиано в университета Монтклер и дирижиране в Джулиард Скуул. 

Чуйте интересни подробности в интервюто с Герган Ценов в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!