Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балканска треска" след дълго очакване и на българска сцена

На 26 април 2012 г. в престижната зала "Музикферайн" във Виена е първият концерт, озаглавен "Балканска треска". Той събира заедно триото Теодосий Спасов - кавал, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич - китари заедно с оркестър "Тонкюнстлер" - Виена и диригента Кристиян Ярви.

През годините проектът е представен на различни престижни сцени в Европа с реномирани оркестри. Две години по-късно, през 2014-а излиза едноименният компактдиск, който сме представяли в предаването "Алегро виваче". В него активно участва Оркестърът на Средногерманското радио в Лайпциг - MDR.


Дойде време проектът "Балканска треска" да бъде представен и в София - на 11 май в зала 1 на НДК от 20.00 часа в рамките на "Салон на изкуствата". Този път ще се включат Смесеният хор и Симфоничният оркестър от БНР. Нашите колеги вече репетират с диригента Жорж Димитров, а за концерта на 11 май ще пристигне атрактивният диригент Кристиян Ярви - ръководител на Оркестъра на Средногерманското радио в Лайпциг, както и на още няколко състава, инициатор на тази програма.

Чуйте в звуковия файл какво разказва Теодосий Спасов за началото на "Балканска треска" и историята на този проект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!