Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа

| обновено на 24.05.20 в 10:21 БНР Новини
Снимка: архив

Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” (Egregiae Virtutis) от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на поколения европейци. 

„За изключителните заслуги на двамата свети братя Кирил и Методий има много исторически основания, както в миналото, така и в съвременността, имащи богословско, църковно и чисто културно потвърждение в историята на Европа”, се казва в апостолическото послания на папата.

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

СнимкаТези строфи от Химна за Кирил и Методий всяко дете в България знае наизуст. Всеки българин носи светите братя в сърцето си, създали нашата азбука и поставили началото на българската книжовност. В средата на IX век св.св. Кирил и Методий създават нова писменост в Европа. Буквите са свещени за нас – казва проф. Боряна Христова,  директор на Националната библиотека в София (1998 - 2016 г.), носеща името на двамата апостоли.

Аз смятам, че за Европа е чест да има такива покровители – продължава проф. Христова. – Хора, които са вярвали в мощта на словото, които са вярвали в силата и победата на логоса. Кой повече трябва да ни покровителства от тези хора, които са направили една нова цивилизация в Европа и са поставили основите на една жилава и издръжлива култура, защото я виждаме да цъфти и днес?

Наред с латинската и гръцката азбука, кирилицата днес е третата азбука на обединена Европа. „В известен смисъл идеята за обединена Европа са изповядвали и солунските братя” – смята проф. Аксиния Джурова, която ръководи Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет от 1986-2010.

СнимкаПо същество дейността на Кирил и Методий е преди схизмата през 1054 г. Това е период, в който все още има някаква надежда, че Европа би могла да не се раздели на конфесионално ниво на Изток и Запад. Има още нещо, което от тук нататък определя съдбата на Европа, и това е езиковата ситуация в Европа. Латинският и гръцкият  са основни езици в християнската служба, в литургията, а през IX век Кирил и Методий променят езиковата карта на Европа. Подвигът на Кирил и Методий е в това, че те успяват да убедят папската институция да приеме този нов език – смята проф. Джурова.

През 867 г., в базиликата „Санта Мария Маджоре” в Рим, Папа Адриан II тържествено освещава азбуката, съставена от Кирил и Методий, както и книгите, написани на новата азбука. Според историците папата отхвърля триезичната ерес след намесата на Константин-Кирил Философ. Освен това Адриан II нарежда в римските базилики да се проведат тържествени богослужения на славянобългарски език. Според езиковеда проф. Боряна Христова създаването на българската азбука е само началото на едно велико дело:

Те са създали системата на цял един език, на който може да се изрази и най-сложния философски текст. А това вече е ненадминат филологически подвиг. Да създадеш един толкова богат език, на който да може да бъде предаден всеки нюанс на сложни философски и етични съчинения и верски творби, и то по най-поетичен начин, това е наистина огромен подвиг.

Славянобългарският се превръща в официален език не само в България, но и за останалите православни славянски народи, като руснаци и сърби. „Но и за румънците, които нямат славянски корени” – допълва проф. Аксиния Джурова, която вижда в делото на св.св. Кирил и Методий връзка с най-новата европейска история.

Става дума за третия официален език, а тяхното дело сменя езиковата карта на Европа – нещо, което се случи и в XXI век, когато нашата държава отново наложи кирилицата, както сме го сторили през IX век. Нека не забравяме – 200 милиона в Европа пишат на тази азбука.

За това в своето апостолическо послание „За безпримерно достойнство“ папа Йоан Павел Втори пише: Ето защо днес, когато след много столетия на разкол между Изтока и Запада, между Рим и Константинопол, се предприемат решителни крачки, насочени към възстановяване на пълнотата на общението, провъзгласяването на светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа наред със свети Бенедикт, напълно отговаря на знаменията на нашето време...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45