Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Смехоранско настроение

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Смехът е тук“, „Усмихната песен“, „Вълшебство“ – това са само част от заглавията на песните, включени в новия албум на детската вокална група „Смехоранчета“. Не само заглавията, но и мелодиите, гласовете, детският ентусиазъм – всичко това със сигурност “ще ви усмихне“. Усмивките на малки и големи са и най-голямата награда за „Смехоранчетата“ по думите на Галя Коджаманова – основател, ръководител и продуцент на формацията. Заглавието на новия албум също е „усмихнато“ – нарекли са го „Смехорански сезони“. Той е 13-и поред в биографията на групата, ако не смятаме „Музикална репетиция“ – книжно издание с DVD.


Песните в албума са подредени в четирите годишни времена - пролет, лято, есен, зима – разказва Галя Коджаманова. - Това са песни… подчертавам песни, а не песнички, чието настроение подхожда на съответния сезон. Много ми харесва „Босоногото момиче“, независимо, че е за доста по-големи деца. Тя беше една от първите, които записахме. Представянето на албума е на 8 юни, от 19.30 ч., а мястото е емблематично - Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сигурна съм, че нашите гости ще запомнят това преживяване. Ще изпълним част от песните в албума, авторите ще кажат по няколко думи за тях. Посвещаваме премиерата на дечицата с увреждания, които са в неравностойно социално положение. Съорганизатор на събитието е сдружение  „Протегни ръка“.


„Пъстра компания от творци“ – така Галя Коджаманова определя 15-тината автори на музика, текст и аранжимент, създали песните в „Смехорански сезони“. Сред тях са композиторите Емил Струнджев, Йордан Владев, Мария Нинова, Боби Мирчев (автор и на текстовете към своите песни) и др. Аранжиментите са подписани с имената на Алекс Нушев, Валери Костов Александър Савелиев... Най-малките изпълнители са на три, най-големите – на дванадесет, а около „Смехоранчетата“ постоянно „гравитират“ и пораснали участници в групата, основали свои формации.

Във времето няколко пъти възникват такива групи – обяснява г-жа Коджаманова. Първата се наричаше "Емоция". Момичетата, които пееха в нея отдавна са се превърнали в прекрасни дами. Често се случва – децата порастват, но не им се разделя с нас. В момента имаме седем групи. За по-весело ги именуваме. Най-малките наричаме "Памперсите", имаме "Млади сладурани", "Старши сладурани", най-големите са "Ветерани" - те са 12-годишни.“


Галя Коджаманова е завършила Националното музикално училище със специалност оперно пеене и Националната музикална академия в София – в класа по хорово дирижиране на Лилия Гюлева. Независимо от класическото си образование, тя избира работата с деца. „На „Смехоранчетата“ се посветих изцяло през 2000 г.“ – пояснява тя и продължава:


„Преди това бях учител по музика в детските градини. Опитът, който натрупах, ми даде смелост да работя с толкова малки деца от 3- до 6-годишни. Това е любимата ми възраст, веднага намирам контакт с тях. С по-големите ми е по-трудно. Винаги съм мечтала да имам такава вокална група. През пролетта на 1989 г. тя вече беше факт. Основахме я към едно читалище. Събирах дечицата от детските градини, в които работех и ги водех сама на репетиции в читалището, а родителите ги прибираха оттам. Малчуганите имат отношение към музиката от много ранна възраст, а към репертоара са изключително чувствителни. Подбирам интересни песни. Старая се да ги представям пред тях по забавен начин и смятам, че успявам. Обръщението ми към малките певци е „хора“, а не „деца“. Отнасям се с тях като с големи.“


Заради възрастта на певците, пътуванията в чужбина, дори извън София, се организират трудно. Въпреки това „Смехоранчетата“ имат своите изяви. Преди броени дни бяха за кратко в Сърбия за Деня на българската просвета и култура.

„На този светъл празник, съвместно с гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд направихме съвместен концерт. Беше много полезно за нашите деца. Запознахме се с българската общност там, а публика беше изключително отзивчива. През последните години някои от солистите в групата се явяват на различни конкурси в много български градове. Може да звучи нескромно, но в малките възрастови групи всички първи места са наши. След наградите, децата получават и покани за участия в чужбина. Аз бях един от най-големите противници на конкурсите, но само глупаците не се променят, както се казва. За децата това е опит, научават се да се борят. Все пак, много по-голям смисъл имат фестивалите. Там всеки интелигентен ръководител може да прецени къде е неговото място сред колегите му. А фестивалната сцена носи повече радост на децата, атмосферата е много по-благоприятна за развитието им.“ 


 


Още от категорията

Н. Пр.Нарахира Хираши и маестра Венеция Караманова

Диригентката на Детския хор на БНР Венеция Караманова е удостоена с държавния японски орден

На официална церемония в посолството на Япония в България извънредният и пълномощен посланик Нарахира Хироши връчи държавния японски орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио -..

публикувано на 03.02.23 в 17:01

"Ой, девойче" на DJ Тишо и "Гласове на традицията" е номер 1 в международна класация

Българска песен е номер едно в международна класация за денс, хаус и електронна музика. Популярната френска платформа Promo Club е отредила първото място за месец януари 2023 г. на клубния ремикс на песента "Ой девойче", изпълнена от българската..

публикувано на 03.02.23 в 09:15

YO-YO Band с първи едноименен албум

Двама от най-активните и безспорно любими джаз музиканти в България започнаха съвместен проект - YO-YO Band, и представиха своя първи едноименен албум. Под името " YO-YO " се крие общият музикален проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов..

публикувано на 02.02.23 в 10:15