Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис – 80 години от рождението на композитора Красимир Кюркчийски

| обновено на 27.06.16 в 08:08
Красимир Кюркчийски

На 22 юни се навършиха 80 години от рождението на Красимир Кюркчийски. През целия си професионален път композиторът разказва една красива приказка, базирана на българския фолклор и неговото богатство.

Кюркчийски е роден на 22 юни 1936 г. в Троян. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”) с композиция при Панчо Владигеров (1962). Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович. Носител е на Голямата награда на конкурса за композиция “Парижки музикални седмици” (1966) за своя Струнен квартет №1.

Автор е на две опери, на балета „Козият рог”, на два клавирни концерта, чиято първа изпълнителка е пианистката проф. Милена Моллова, и на редица други творби. Негови произведения се изпълняват в Италия, Франция, Русия, Германия, Австралия и др. През 2002 г. прави обработки на народни песни за албума на световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова „Българска душа”, записан в София с български музиканти за голяма звукозаписна фирма.  

Кюркчийски работи като диригент на Държавния ансансамбъл за народни песни и танци (днес Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”) и Ансамбъла за народни песни към Комитета за телевизия и радио.

Дълги години композиторът страни от шума на големия град и хорската суета. Живее в с. Боженци, Габровско, където създава своите самобитни звукови платна. На 15 декември 2011 г. завърши земният му път.

Чуйте в звуковия файл част от разговор с Красимир Кюркчийски, записан за предаването „На бис – българските музиканти” през 2005 г. – едно от редките му интервюта, защото той никога не е обичал да говори за себе си и да обяснява музиката си. Кюркчийски е от авторите, които смятат, че в музиката му е казано всичко. В разговора  той споделя своето отношение към фолклора, към учителите си Панчо Владигеров и Филип Кутев. Разказва подробности за създаването на емблематични свои произведения, за реакцията на Николай Хайтов по повод балета му "Козият рог". Има и кулинарна рецепта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!