Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова и Уралски младежки симфоничен оркестър закриват Софийски музикални седмици

Лия Петрова
Снимка: Булфото

Лия Петрова, носителка на първа награда от престижния конкурс "Карл Нилсен 2016" в Дания, е в България за участия с Уралския младежки симфоничен оркестър от Екатеринбург с диригент Енхе.

На 25 юни в рамките на фестивала "Варненско лято" музикантите зарадваха публиката с произведения на Пьотр Илич Чайковски - Концерта му за цигулка и Четвъртата му симфония. Същата програма ще прозвучи и на закриването на 47-ото издание на "Софийски музикални седмици" на 29 юни от 19.00 часа в зала "България".


Творческите контакти на българската цигуларка с оркестъра едва сега започват - инициатор за запознанството е екипът на столичния форум. Младежката енергия обаче се забелязва от самото начало и общите усилия водят до чудесен резултат, оценен високо от варненската публика.

Лия Петрова пристигна в България след серия концерти във Франция, а след изявите на родна сцена я очаква поредното престижно участие - на 17 юли във фестивала на Пиер Карден в замъка Лакост (Франция), където отново ще се свири камерна музика с легендите Марта Аргерич и Миша Майски. Концертът ще бъде част от поредицата "Марта Аргерич и приятели".

Какво още очаква Лия Петрова от наситеното с концерти и лични ангажименти лято - чуйте в интервюто с нея за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!