Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Това сме ние балканджиите – пеем, танцуваме, веселим се и се опитваме да съхраним българското”

„Балкански събор на българската песен“ в Априлци

Снимка: личен архивВ сърцето на Средния Балкан, в подножието на Старопланинската верига, с изглед към  живописните върхове Ботев и Марагидик се намира чудното градче Априлци. А в квартал „Острец” е читалище „Бъдеще-1894 г.”, което преди дни беше домакин на „Балкански събор на българската песен”. За шестнадесети път фолклорният празник събира самодейни състави и солисти от двете страни на Балкана. Датата на събитието винаги е около  Еньовден – 24 юни, като своеобразен израз на радостта от невероятното разнообразие на билките и бистрите балкански извори, с които природата е дарила местните хора. Има предание, че тук расте тайно омайно биле за здравословен начин на живот и лек за различни болести.



От две години Балканският събор има конкурсен характер в три категории и две възрастови групи. Велиана Ангелова – секретар и библиотекар на читалището в кв. Острец, главен организатор и двигател на събитието, разказва как в годините реализира и обогатява първоначалната идея на събора. В началото на разговора ни тя обяви специалните награди от конкурсната програма на последното издание: Голямата награда на събитието за тази година е за читалище „Надежда-1925 г.” – с. Туркинча, община Дряново, за великолепното изпълнение на камерна инструментална група „Болярско настроение”, трио „Болярки”, невероятния гъдулар Даниел Йорданов, индивидуалните и дуетните изпълнения на: Калина Друмева, Златимира Стефанова и Мариела Цонева. Всички с ръководител Митко Димитров. Специалната награда на журито бе присъдена на певческа група „Богдан Крачунов” – с. Дойренци, община Ловеч с ръководител Михаил Радев, а специалната награда на организаторите и нашето читалище е за съставите на читалище „Възраждане-1908 г.” – с. Българско Сливово, община Свищов и невероятните женска певческа група, мъжка певческа група, детски танцов състав и танцов състав „Северняче” с ръководител Павлина Русева. Според моето скромно мнение, това беше съборът на най–високо ниво и може би на журито беше изключително трудно да присъди тези награди, защото всички бяха великолепни. Ние сме балканджии, пазим фолклора и българската душевност. Преди 16 години решихме да създадем една такава среща на българското и българщината. Мисля, че се получи. С всяка изминала година сме все по-доволни, защото идват все по-добри колективи. Започнахме като регионален събор, а вече е национален. Основен организатор е читалище „Бъдеще-1894г.” – най-старото духовно огнище в котловината на Априлци. На празника откриваме и туристическото лято в Априлци, защото сме курортен център, все повече харесван от гости от страната и чужбина. Това сме ние балканджиите – пеем, танцуваме, веселим се и се опитваме да съхраним българското.
Тази година у нас се отбелязва 160-годишнина от създаването на първото българско читалище – в Свищов. Нека не забравяме, че благодарение на широката читалищна мрежа в цялата страна, през Възраждането у нас процъфтяват просвета, култура, образование. Българските читалища са уникални културни институции, достъпни за всички поколения българи. Те отварят прозорец към световното познание и културните образци във всички сфери на изкуствата. Читалището, на което е председател г-жа Ангелова, също е многолетно:

Нашето читалище в Априлци е създадено в далечната 1894 г. и е продължило с  библиотечна дейност, обучения в кръжоци, клубове по интереси. Предлагаме три постоянни изложби. Етнографската представя местните майстори на художествени занаяти – знаете, районът е свързан с керамика, дърворезба. Имаме постоянна картинна галерия. Към читалището функционира фолклорна група „Българи” с художествен ръководител Мария Кокошарова, която свири на тамбура. Изпълняваме автентичен местен фолклор, опитваме се да съхраним това, което е останало от нашите деди. Също имаме  група за поп музика, театрална трупа, танцова трупа за народни хора с ръководител Росица Христова, комедийна група, клубове по тенис на маса, кръжоци по керамика, бронзолеене, дърворезба. Опитваме се да съхраним местните занаяти. Читалището е притегателен център за всички възрасти. Искам да вмъкна още нещо за нашия събор. Тази година имахме участници на възраст от 4 до 86 години. Много пъстра палитра от възрасти, стилове на изпълнение. Изключително е приятно, че успяхме да предадем и на мъничките деца любовта към българските песни, танци, което е прекрасно.

Още от категорията

На Еньовден билките и водата добиват магична сила

Рано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..

публикувано на 24.06.24 в 04:30
Снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Пловдив кани любителите на позабравени занаяти в Етнографския си музей

Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..

публикувано на 23.06.24 в 10:10

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10