Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахфест 2016: Тайните на съзвучието

| обновено на 01.07.16 в 20:17
Органът в Томаскирхе

И този  Бахов фестивал вече е в историята, но споменът за поредното изключително силно негово издание ще отзвучава дълго.

Тази година мотото на фестивала беше „Тайните на съзвучието“ и той беше обвързан с две годишнини – век от смъртта на Макс Регер, чийто жизнен път свършва в Лайпциг и 150 години от рождението на Феручо Бузони. Затова в част от концертите звуча и тяхна музика, както и преработки на Бузони на бахови произведения.

Откриването беше на 10 юни, по традиция в баховата църква „Свети Тома“, с произведения на големия майстор за орган в изпълнението на органиста на църквата Улрих Бьоме, и хорови творби в интерпретацията на емблематичния за Лайпциг Томанерхор и още няколко хорови състава. В първия концерт беше включен и фрагмент от Реквием от Макс Регер. Дирижира канторът на Томаскирхе Готхолд Шварц.

Програмата на Бахфеста винаги е много богата и наситена, а различните събития в нея достигат до над 10 на ден. Това е впечатляващ форум, който всяка година събира световноизвестни имена в бароковата музика. В цифри фестивалът изглежда така: 114 събития на 24 места в Лайпциг и 8 така наречени. „органови пътувания по стъпките на Йохан Себастиан" в областта.

Близо 2 800 участници, 32 хора, 30 оркестъра, 35 камерни ансамбъла, 133-ма солисти-певци, 41 диригенти, 10 инструменталисти-солисти. Внушителни цифри, особено като се има предвид качеството, което е свикнала да получава публиката в Лайпциг, както и гостите, дошли буквално от цял свят. Билетите за концертите се пускат в продажба още през ноември предходната година и на практика много рядко в църквите и концертните зали може да се види празно място.

В поредица в предаването "Алегро виваче" можете да чуете интересни подробности за срещите на специалния пратеник на БНР Татяна Иванова. Първия отзвук от Бахфест 2016 чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!