Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от Бахфест 2016: "Матеус пасион" на сър Джон Елиът Гардинър

| обновено на 01.07.16 в 20:31
Гардинър в Лайпциг
Снимка: Бахфест

Едно от най-силните преживявания на Баховия фестивал тази година беше представянето на "Матеус пасион" от Йохан Себастиан Бах с хор „Монтеверди“ и ансамбъл „Английски барокови солисти“, с участието на детския състав на Томанерхор под диригентството на сър Джон Елиът Гардинър на 16 юни в църквата „Свети Тома“.

Разбира се, за това музикално събитие специално бяха пристигнали хора от цял свят.

Чуйте емоционалния репортаж на специалната пратеничка на БНР в Лайпциг Татяна Иванова и нейното интервю с концертмайсторката на ансамбъл "Английски барокови солисти" Кати Дебрецени, която споделя:

Тази история свършва до мъченическата смърт, в този пасион въскресението не се случва. Именно по тази причина това е невероятно човешка история. Джон Елиът Гардинър има много хуманен подход към тази история, а Джеймс Гилкрист беше много ярък в партията на Евангелиста.

Имам невероятния късмет и привилегия да работя с Маестрото в последните 20 години. Той е извънредно взискателен, един от най-взискателните диригенти, с които сме работили. Изисква от нас 110% по време на репетиците и 150 по време на концертите. Той е от хората, способни да получат най-доброто от тези, които ги заобикалят. Най-доброто и повече от него. За мен е абсолютна чест и привилегия да работя с него. Той е несравним. Да бъдеш воден от него е много специално чувство.

Чуйте цялото интервю с Кати Дебрецени в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!