Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

TuxCon те приканва да работиш с ръце и сърце върху новите технологии

БНР Новини
Снимка: TuxCon
На девети и десети юли в Пловдив за трети пореден път ще се състои конференцията TuxCon, посветена на софтуерни и хардуерни технологии с отворен код. Темите, които ще бъдат разгледани на събитието, ще бъдат доста разнообразни, като част от тях са насочени към професионалисти от ИТ индустрията. Но ще има и лекции за любители, които не са напълно запознати с новите технологии, но имат интерес към развитието на ИТ.

На TuxCon обаче освен теория, ще има и практика. Вторият ден от конференцията е запълнен с работилници, на които участниците ще могат непосредствено да приложат уменията си върху различни софтуерни и хардуерни продукти.

Стоян Германов, един от организаторите на TuxCon, описа подробно програмата на конференцията и работилниците:

Ще започнем с кратка презентация за динамична Java Robotics, което е свързано с писане на Java код за роботи. Нея ще изнесе Траян Илиев. Ясен Праматаров ще представи Jitsi Meet, което е технология за разговори с отворен код, подобна на Skype, и е създадена изцяло от български екип. Дамян Димитров ще поговори за сигурност. След това имаме чуждестранен гост – Роланд Бъргър. Той има собствен проект, който е насочен към образоването – учи деца и ученици какво е хардуер (запознава ги с контролери и др.) и това как работят компютрите като цяло. След почивката, която ще бъде около обяд, сме предвидили секция, в която Орлин Шопов ще разкаже за ретро компютри, създадени в България, и по-специално за Пълдин (създаден в края на 80-те години в Пловдив). След това Едмънд Хюменбергер ще говори за FPGA, което е вид процесорна технология. Следва Любомир Динчев, който ще говори за възможността с моно камера да търсим 3D координати. Имаме лекция на Делян Цонев, която ще запознае присъстващите с програмата за рисуване на CAD OpenSCAD. Ще има и лекция на Стоян Белчев, която ще ни запознае с възможностите на отворения код, който се използва в корпоративна среда. Преди Lightning talks ще имаме презентация на Мариан Маринов за възможностите на Аrduino да разпознава глас. Накрая имаме няколко 10-минутни презенатации, които не са запълнени, и са за хора, които искат да ни запознаят с идея или приложение. Така ще завърши първият ден. Във втория ден ще имаме предимно работилници, в които ще се работи с хардуер. Участниците ще видят платка с FPGA, която скоро ще бъде пусната на българския пазар и една роботизирана ръка. Всеки, който ще дойде ще има възможност да се докосне до тях и да ги програмира.

Входът за събитието е свободен. TuxCon се организира на доброволни начала като се финансира от спонсори и дарения. Стоян Германов разказа как се е родил проектът:

Идеята да споделим знанията си и желанието за развитие на open source технологиите започна да израства преди време. Имаше няколко подобни конференции в града преди пет-шест години и решихме с някои от хората, участващи в тях, да направим нещо, което всяка година да се повтаря. Ние не сме единствената такава конференция нито в България, нито в Пловдив. Но идеята е, че ние изцяло профилираме темите да бъдат към отворения код, както и да имаме работилници по тях. Всяка година става все по-добре. Хората се събират на чисто доброволни начала. Очаква се просто всеки с желание да предложи нещо и да дойдат гости, които да представят определени технологии. За да можем юридически да бъдем стриктни миналата година създадохме НПО и вече спокойно можем да вземаме помощи от фирми, които искат да ни помогнат с развитието на тази конференция за бъдещите години.

TuxCon има канал в YouTube, където се качват лекциите за тези, които нямат възможност да присъстват на събитията.

Наскоро беше приета поправка в законодателството, според която изпълнителите на държавни поръчки вече са задължени да публикуват с отворен достъп сорс-кодовете на всички програми, заплатени от бюджета. Според специалисти от ИТ сферата предприетата стъпка е правилна, тъй като щом обществото заплаща за тях, то трябва сорс-кодовете да бъдат обществено достояние. Това е важна стъпка в борба с корупцията при разпределянето на държавните поръчки в ИТ сектора.

Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През последната седмица няколко европейски държави, включително и България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова вълна от Covid-19...

публикувано на 02.07.22 в 01:10

Гореща събота със следобедни валежи над Западна България

В събота ще е слънчево. След обяд и вечерта над западната част от страната ще се заоблачи и на места ще превали за кратко. Максималните температури ще са от 30 до 35°, в София - около 29°. Над Черноморието ще е слънчево. Сутринта на места ще има..

публикувано на 01.07.22 в 18:25

Заболеваемостта от Covid в страната е 62-ма човека на 100 000 души население

472 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или с 60 по-малко спрямо ден по-рано . Над 61,2% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 12,8% от направените 3677 теста , при 12,5% на показателя в четвъртък, сочи порталът..

публикувано на 01.07.22 в 09:17