Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиите в Израел: На една крачка разстояние от медалите се намира ансамбълът ни по художествена гимнастика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На един ритник разстояние от медалите се намира ансамбълът на Израел, така характеризират шансовете на гимнастичките за Олимпиадата в Рио де Жанейро медиите в страната. Поводът е скандала, който избухна 4 седмици преди Олимпийските игри. Момичетата от отбора отказват да тренират под ръководството на старши треньора Ира Вигдорчик. Състезателките обвиняват треньора си във физически и психически тормоз. Родителите са подали оплакване пред местната федерация, твърдейки, че тя застрашава здравето им. Според обвиненията наставничката употребява алкохол по време на тренировки и ги обижда.

В момента се води разследване по подадената жалба. Временно Ира Вигдорчик е отстранена от отбора и тренировките се водят от Елла Самофалова – треньорката на индивидуалната състезателка Нета Рифкин. Все още не се знае дали ансамбълът ще замине на световната купа в Баку – последното състезание преди Олимпиадата.

Вигдорчик е заявила, че ще подаде насрещен иск срещу тези, които я обвиняват, и за това, че пречат на подготовката на отбора за Игрите.

Израел беше домакин на Европейското първенство, на което момичетата спечелиха злато на обръчи и бухалки, сребро на ленти и бронз в многобоя.

Още информация за скандала в репортажа на кореспондентката на БНР в Израел Феня Декало

Абсолютно съм сигурна, че Израел ще участва на Олимпийските игри. Не мога да си представя, че един отбор, който постигна толкова много през последната година, с такива резултати и с такива възможности за медал на Игрите ще бъде жертван заради драмите в Израел. Сигурна съм, че федерацията ще постъпи мъдро и ще вземе решение, което да е добро както за гимнастичките, така и за страната, така президентът на БФХГ Илиана Раева коментира скандала в ансамбъла на Израел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!